Újabb amerikai provokáció Tajvanon

Tajvan az elmúlt évtizedek legnagyobb aszályával küzd - képek  Drought economy Horizontal
This aerial photo taken on March 17, 2021 shows the Zenwen Dam in Chiayi county, southern Taiwan. - In the foothills of Taiwan's mountainous spine, reservoirs are running dry as the island experiences its worst drought in decades -- a crisis that risks deepening an already acute global semiconductor shortage. (Photo by Sam Yeh / AFP) / TO GO WITH Taiwan-economy-tech-chips-environment,FOCUS by Amber WANG
Vágólapra másolva!
Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
Vágólapra másolva!

Az öttagú delegációt Ed Markley demokrata szenátor vezeti, mellette még három demokrata és egy republikánus kongresszusi képviselő vesz benne részt.

A tervek szerint találkoznak a tajvani elnökkel, a külügyminiszterrel, és a tajvani parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának tagjaival.

A tárgyalásokon kereskedelmi és védelmi kérdések kerülnek napirendre.

Ed Markley szóvivője azt közölte, hogy a kétnapos látogatással szeretnék "megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről", valamint "elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban".

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra. Forrás: AFP/Sam Yeh

A közlemény szerint a delegáció tagjai a választott vezetők mellett a magánszektor képviselőivel is találkoznak, hogy a közös érdekeket érintő ügyekről tárgyaljanak, ide értve

a Tajvani-szorosban kialakult feszültség csökkentését és a gazdasági együttműködés kiterjesztésének lehetőségeit, a félvezetők gyártására vonatkozó beruházások terén is.

Az újabb amerikai látogatást a kínai kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök múlt heti váratlan látogatása komoly ellenkezést váltott ki Kínából. Peking előzetesen súlyos következményekre figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha létrejön egy ilyen út.

Ezt követően Kína kiterjedt tengeri és légi hadgyakorlatot kezdett Tajvan körül, éles rakétákat is bevetve.