Honnan került elő és kicsoda Kerkez Milos, a magyar válogatott új sztárja?

Germany - Hungary Sports soccer Nations League A Horizontal
23 September 2022, Saxony, Leipzig: Soccer: Nations League A, Germany - Hungary, Group stage, Group 3, Matchday 5, Red Bull Arena, Germany's Thomas Müller (r) wears the captain's armband and fights for the ball with Milos Kerkez of Hungary. Photo: Tom Weller/dpa (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A 18 éves Kerkez Milos Lipcsében a németek ellen játszotta élete első felnőtt válogatott meccsét, bemutatkozása fantasztikusan sikerült. A fiatal hátvéd kiemelkedően futballozott, teljesítményével elhomályosította a német világsztárokat és nagyban hozzájárult Marco Rossi csapatának újabb csodagyőzelméhez. A tehetséges focistát a győriek fedezték fel, ők vitték 16 évesen az ETO-hoz. Ott figyelt fel rá az AC Milan klublegendája, Paolo Maldini és vitte Milánóba, jelenleg pedig már a holland bajnokság egyik legjobb csapatának alapembere. Kerkez Milosnak fényes jövőt jósolnak, és ha így folytatja, hosszú éveken át meghatározó játékosa lehet a magyar válogatottnak.

A 18 éves, szerb-magyar kettős állampolgárságú Kerkez Milos szülővárosában, a Szabadkához közeli vajdasági településen, Újverbászon ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, majd az akkor első osztályú Hajduk Kula csapatához került, ahol 14 éves koráig nevelkedett. Ezután a Rapid Wien együttesénél vett részt próbajátékon, ahol több száz fiatal közül ketten kerültek a bécsi klubhoz, és ő volt az egyik.

2019-ben Hódmezővásárhelyen folytatta pályafutását, pár hónappal később pedig édesapja ajánlására, a győri Fehér Miklós Akadémiához került. A fiatal tehetség 2020-ban már az NB II-es ETO FC Győr csapatában futballozott, ahol ifjú kora ellenére hamar alapemberré vált és remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet.

"A győri edzőimnek, főként Stark Péternek és Csató Sándornak nagyon köszönöm, hogy eddig terelgették a pályafutásomat, hogy megtalálták számomra azt a posztot, ahol a legtöbbre vihetem.

Priskin Tamáséktól nagyon sokat tanultam szakmailag és emberileg egyaránt" - mondta győri időszakáról Kerkez Milos, aki már akkor eldöntötte, hogy a jövőben a magyar válogatottban akar szerepelni.

Győrben annyira jól játszott a fiatal balhátvéd, hogy minden idők egyik legjobb védője, Paolo Maldini felfigyelt rá és szerződést kínált neki az AC Milannál.

Paolo Maldini vitte Milánóba Kerkez Milost Forrás: eto.hu

nyilatkozta Kaposi Dániel, a játékos menedzsere.

"Két nappal az átigazolási időszak zárása előtt Maldini felhívott és azt mondta, hogy szeretne találkozni velem és az édesapámmal.

emlékezett vissza egy interjújában Kerkez Milos, hogyan került Milánóba.

Kerkez a Milan utánpótláscsapatában 2021 tavaszán 13 tétmeccsen lépett pályára, majd a következő szezonra való felkészülést a felnőtt együttes vezetőedzőjének, Stefano Piolinak a kezei alatt kezdhette meg. A fiatal focista így olyan sztárokkal edzhetett közösen, mint Zlatan Ibrahimovic és a hozzá hasonlóan szintén balhátvéd Theo Hernández.

"Őrület volt az első csapattal edzeni. Amikor először jártam ott és megláttam Ibrahimovicot, Hernandezt és Rafael Leaót, szinte fel se fogtam.

mesélte élményeit a fiatal balhátvéd.

aki rengeteget tanított nekem a támadójátékról, arról, hogyan használhatom ki legjobban a gyorsaságom" - árulta el.

Kerkez tavaly nyáron két góllal mutatkozott be a felnőttek között a Milanban egy felkészülési meccsen, ősszel pedig az összes meccsen játszott az ifjúsági Bajnokok Ligájában, de mivel nem kapott állandó játéklehetőséget az első csapatban, idén januárban klubot váltott és a holland bajnokságban szereplő AZ Alkmaarhoz igazolt.

Kölcsönbe is mehettem volna sok helyre, de az kockázatos, mert sok csapat inkább az akadémistáit játszatja. Nehéz volt távoznom, mert a Milan nem engedett el könnyedén" - mondta a balhátvéd, akiért komoly összeget, 2 millió eurót fizetett az Alkmaar.

A hollandok tudatosan készültek a csapatkapitány, a holland Owen Wijndal távozására, aki nyáron lett az Ajax focistája, az amszterdamiak 10 millió eurót fizettek érte.

Az ekkor már az U21-es magyar válogatottban is rendszeresen futballozó Kerkez az elmúlt szezon második felében többnyire a tartalékcsapatban kapott szerepet új klubjában, de néhány mérkőzésen az élvonalban is pályára léphetett. A 2022/2023-as szezon viszont meghozta számára az áttörést, Wijndal távozása miatt alapember lett a holland ligában jelenleg harmadik helyen álló Alkmaarban, és a 18 éves tinédzser meg is ragadta a lehetőséget.

A tehetséges játékos eddig a bajnokságban és a Konferencia-ligában is az összes meccsen játszott, védő létére egy gólja és öt gólpassza is van már a mostani idényben.

Hogy értsük, mit jelentenek a fenti számok, az Ajax által elvitt Wijndal az egész tavalyi szezonban 14 gólból vette ki a részét, Kerkez 15 meccs alatt tart már hatnál. Elképesztően jó statisztika egy újonc, 18 éves futballistától. Azóta az ára is megnőtt az átigazolási piacon, a transfermarkt szerint jelenleg már 3 millió eurót ér a holland bajnokság heti álomcsapatába többször is beválasztott szupertehetség.

Kerkez Milos alapemberré vált az AZ Alkmaarban Forrás: AZ/Twitter

Kerkez a júniusi Nemzetek Ligája-meccseken tagja volt a magyar válogatott felnőttkeretének, az angolok elleni 4-0-s kiütéses győzelmet a kispadról nézte végig Wolverhamptonban. Nagy Zsolt sérülése megnyitotta előtte az utat, Marco Rossi pedig egyből be is tette a kezdőbe a fiatal játékost a németek ellen.

"Kerkez Milos minden elismerést megérdemel a hollandiai teljesítményéért, alapemberré vált az AZ Alkmaarban.

dicsérte játékosát még a Németország ellen 1-0-ra megnyert Nemzetek Ligája-meccs előtt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A 18 éves tinédzser meg is hálálta a bizalmat, a Lipcsében újabb csodagyőzelmet arató magyar csapat egyik legjobbja volt, és olyan természetességgel futballozott, mintha már évek óta a válogatottban játszana, pedig olyan ellenfelekkel kellett szembenéznie, mint Thomas Müller, Serge Gnabry vagy éppen Timo Werner és Leroy Sané. Az ő és a teljes hátvédsor tejesítményéről is sokat elárul, hogy gólt sem kapott a magyar csapat.

Kerkez a német csapat ellen rögtön 90 percet kapott. Három beadása volt, ötször sikerült tisztáznia hátul, volt két labdaszerzése, egy szerelése és csak egyszer tudták lecselezni.

Kerkez Milos ünnepli a németek elleni fantasztikus sikert Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nagyon örülök, hogy megszereztük a három pontot egy ilyen fontos meccsen. Mindenki, aki pályára lépett, megharcolt a sikerért.

Hatalmasat küzdöttünk. A meccs előtt beszéltem a mesterrel, és a társak is sokat segítettek, így megnyugodtam. Ez sokat segített abban, hogy jól teljesítsek. A mester azt kérte, osszam be az energiámat, és védekezzek jól" - nyilatkozta.

Kerkez Milos nagyszerű teljesítményével elhomályosította a német világsztárokat Lipcsében Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Az ifjú hátvéd bemutatkozása tökéletesen sikerült a nemzeti csapatban, remek teljesítménnyel járult hozzá, hogy felejthetetlen élményben legyen részük a Lipcsébe kiutazó magyar szurkolóknak. Kerkez hálás, amiért Marco Rossi csapatában futballozhat, egy korábbi interjújában el is mondta, miért választotta a magyar válogatottat.

Mindig megtiszteltetés a válogatottban játszani, teljesen mindegy, hogy öt vagy kilencven percen keresztül számít rám a kapitány, én mindent beleadok" - nyilatkozta korábban.

A 18 éves, már öt országban, öt különböző focikultúrában is futballozó Kerkez előtt fényes jövő áll, Paolo Maldini és Marco Rossi mellett többek között a holland válogatottal 1974-ben vb-ezüstérmes legenda, Rinus Israël is elismerően beszélt róla. Ha így folytatja, várhatóan sorba állnak majd érte az európai futballkulbok, és hosszú időn át meghatározó alakja lehet a nemzeti csapatnak. Most a klubjában és a válogatottban is jó helyen van, a lehető legjobb kezekben.