Hosszabb lesz a téli szünet

Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, kormányinfó, 2022.09.29
Budapest, 2022. szeptember 29. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Európát megviseli a helyzet és az energiaárak növekedésével mi finanszírozzuk Oroszország háborúját, éppen ezért a kormány úgy gondolja, hogy mivel az emberek bőrükön érzik ennek következményeit, ezért lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondhassák véleményüket - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón, amelyet élőben közvetített ezúttal is az Origo. Kiemelt fontosságú, hogy az elitek döntése helyett az emberek véleményét hallgassák meg a szankciókról. Szólt arról is, hogy idén hosszabb lesz a téli szünet. 
Vágólapra másolva!

A kormány megtárgyalta a nemzeti konzultációs kezdeményezést és döntött annak elindításáról – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, kormányinfón. Mint mondta, jelenleg a legnagyobb problémát a háború és a háborús szankciók miatti energiaárak okozzák, ez sokszor négy-ötszörös energiaszámlákat okoz.

- emelte ki Gulyás Gergely.

"Magyarországon az átlagfogyasztás szintjéig sikerült megtartani az árakat és 181 ezer forintos támogatást adunk valamennyi háztartás számára." Fotó: Major Kata - Origo

Nem az elitek döntése

Emlékeztetett: amikor a szankciókról vita folyt, Brüsszel azt ígérte, hogy a szankciók Oroszországnak jobban fognak fájni és ez a háború végét közelebb hozza. Ennek éppen az ellenkezője igaz: ma mi fizetjük a háború árát, mi pénzeljük Oroszországot. Elhúzódó háborús konfliktussal van dolgunk – emelte ki a miniszter.

A konzultációról fogalmazva kiemelte:

A lebonyolítás szerint papír alapon és online formában is lehetőség lesz a konzultáció kitöltésére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2022. szeptember 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Európai szinten is folyik vita a szankciókról, morális alapon sem állnak meg a szankciók, hiszen Oroszország bevételeit növelik, de ha az európai érdekek felől vizsgáljuk, akkor sem hatékonyak – tisztázta Gulyás Gergely a kormány álláspontját. Hozzátette: Európa a világ gazdaságától le fog szakadni, borzasztó terheket jelent az európai országoknak a négy-ötszörös energiaár.

A kormány emiatt is tartja fontosnak azt, hogy minél többen elmondják a véleményüket a nemzeti konzultáción.

Hosszabb téli szünet jön

A téli szünet hosszabb lesz idén, mint eddig. December 22-étől január 8-ig fog tartani az idei szünet. Ez lehetővé teszi, hogy az energiával spóroljunk – jelentette be a tájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel egy időben kormányzati igazgatási szünet is lesz, a közigazgatásban dolgozóknak kötelezően kell kivenniük ezekre a napokra a szabadságot.

A távhőhöz szükséges gázárak is növekedtek, több mint tízszeresére, de egyes helyeken húszszorosára az eddigieknek. Ennek kapcsán az önkormányzatok helyzetéről is tárgyalt a kormány.

A helyhatóságok többsége ebben az évben még ki tudja gazdálkodni az árakat, köszönhetően a hosszútávú szerződéseknek, de jövőre már változtatások kellenek.

Balla György fideszes képviselő miniszteri biztosként koordinálja majd azt a munkát, melynek keretei között az önkormányzatok megoldást találhatnak a növekvő energiaárak okozta problémákra. A miniszter szerint az biztos, hogy mindenkinek radikálisan spórolnia kell majd. Minden önkormányzattal külön-külön is tárgyal a kormány, ha szükséges, mindenkinek próbálnak majd segíteni.

Nem kérdéses, ki irányítja a baloldalt

Gulyás Gergely kérdésre kifejtette, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek, nincs kifizetési stop és minden stoptól szóló ilyen hír tévedés. Hozzátette:

Magyarország elkötelezett a hiány csökkentése iránt, és tartani fogja a kormány a 4,9 százalékos hiányt, hazánknak nincs fizetésképességi problémája.

A miniszter elmondta azt is, hogy a baloldalon belüli viták igyekeznek eltussolni az amerikai támogatási pénzeket: szerinte ez példátlan botrány a rendszerváltás óta. Szerinte, ha valaki ránéz a baloldalra, nem lehet kétsége, hogy ne a Gyurcsány-házaspár irányítaná a baloldalt.

Gyurcsány a baloldal vezére Forrás: facebook.com

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc elengedné Karácsony Gergely főpolgármester kezét és nem indítaná 2024-ben, a miniszter úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc ritkán mond igazat és Karácsony Gergely nyugodt lehet.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter hangsúlyozta:

nemzetközi vizsgálatnak kell kideríteni, hogy ki követte el az Északi Áramlat megrongálását.

Mint mondta, Európa energiaellátása Oroszország nélkül nehezen biztosítható. De Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított.

Elmondta azt is, hogy október közepén veszi kezdetét a nemzeti konzultációt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2022. szeptember 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem támogatunk energiaszankciót

A kormány a nyolcadik tervezett szankcióscsomagot, ha az energetikai szankciót is tartalmaz, nem fogja támogatni – válaszolta kérdésre a miniszter.

A következő kérdés a magas dollár- és euróárfolyamról érkezett, Gulyás Gergely elmondta, hogy a dollárhoz képest gyengül az euró, ez pedig gyengíti a forintot is. – Gazdasági okai ezeknek az árfolyammozgásoknak nincsenek – szögezte le. Hozzátette: A monetáris politikát a jegybanknak kell alakítania, ebben úgy látja, elkötelezett az intézmény.

Az MVM állami tulajdonú cég, van befolyása a kormánynak. A mostani rezsiszámlát elég, ha mindenki 15-ig fizeti be, jövő hónaptól pedig visszatérnek az eddigi fizetési határidőkhöz – jelezte a miniszter. A kérdésben a Nyugdíjas Parlament panasza szerepelt, akik azt fájlalták, hogy előbbre kerültek a fizetési határidők a kiérkezett számlákon.

A jegybank felel a monetáris politikáért Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem lesz négynapos munkahét

A minisztériumokban 18 fok van, ezt bárki megtapasztalhatja, ha belép az épületekbe. A négy napos oktatási- vagy munkahetet viszont nem támogatja a kormány. Egy személyes kérdést megválaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy eddig sem pazarolta az energiát, de mostanában többször eszébe jut, hogy kapcsolja le akkor is a villanyt, ha korábban ezt esetleg nem tette meg.

A fűtésszezon kezdetére annak, aki fával kíván fűteni, tíz köbméter fát biztosítanak az állami erdőgazdaságok. Olyan van, hogy várni kell a fára, de meg lehet rendelni e-mailben is a fát. Az országban valahol akadozik ugyan az ellátás, de november végéig kell teljesíteni a kéréseket.

Központilag nincs őszi szünet, a tankerületek rendelhetnek el szünetet egyedi döntésekkel. – Az őszi szünet összesen három nap lenne, mert Mindenszentek és Halottak Napja egyébként is munkaszüneti nap – magyarázta a miniszter.

A miniszterelnök az uniós hitelről beszélt, amikor azt mondta, máshonnan is tudunk szerezni forrásokat, ha az unió nem adja oda a nekünk járó pénzt – tisztázta kérdésre Gulyás Gergely. A honvédelmi és rezsivédelmi alapba a befizetések időarányosan teljesülnek – válaszolta egy vonatkozó kérdésre a miniszter.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2022. szeptember 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szolidárisak az országgal pedagógusaink

A pedagógusok sztrájkkezdeményezéseiben a tanárok nagyon kis része vett részt, annak ellenére, hogy a kormány szerint is jóval több fizetést érdemelnének. A miniszter értékelése szerint, amíg a pedagógus-szakszervezetek pártpolitikai alapon működnek, addig a tanárok szolidárisak az országgal. – A sztrájk joga Magyarországon biztosított, lehet vele élni – jelentette ki Gulyás Gergely.

Újabb kérdésre válaszolva elmondta, az extraprofit-adót 2023-ban tartja fenn a kormány.

Jogellenes volt Márki-Zayék külföldi támogatása

Az Origo kérdésére válaszolva a miniszter úgy fogalmazott: egyértelműen jogellenes cselekedet volt, hogy Márki-Zay Péterék külföldről kaptak pénzt a kampányuk finanszírozására. Mint fogalmazott, az ellenzék nem független, így indokolt a „dollárbaloldal" elnevezés.

Márki-Zay Péterék külföldi finanszírozása jogellenes lehetett Fotó: Polyák Attila - Origo

Gulyás Gergely nem látja az ársapka bevezetésének esélyét az energiára az önkormányzatoknál, szerinte ugyanis egyelőre nem látszik ki fizetné ki az ársapka és a piaci ár közötti különbözetet. Szerinte az valószínű, hogy szükség lesz állami segítségre. Hangsúlyozta:

Az önkormányzatok helyzete nagyon elérő és elvárható, hogy amivel tudnak, járuljanak hozzá a megnövekedett számlák kifizetéséhez.

Hogy ne legyen tömeges munkanélküliség, az önkormányzatok érdeke is, nem csak az államé – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely jó ötletnek tartja, hogy az MLSZ azt kérte a sportkluboktól, hogy a taopénzeket fordítsák a rezsiköltségek finanszírozására. Kiemelte, hogy a rezsiárak emelkedése legelső helyen az uszodák fenntartását érinti. Mint fogalmazott: Ha valahol két uszoda van közel egymáshoz, akkor az egyiket be lehet zárni nagy problémák nélkül. Az is fontos szempont, hogy egy uszodában van-e versenysport.

Az árstopok az inflációt is visszafogják

A magyar gázellátást nem veszélyezteti az Északi Áramlat megrongálódása – jelentette ki egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A paksi atomerőmű működéséhez szükséges nukleáris energiahordozókat szereztek be az elmúlt hetekben. A családtámogatási rendszert bármekkora gond esetén folytatni kell. Az ebben rendelkezésre álló lehetőségeket bővíteni kell – mondta el kérdésére válaszolva a miniszter.

Ha a kormány B-tervvel készülne az EU-s forrásokkal kapcsolatosan, az rosszhiszeműség lenne

- fogalmazott egy másik válaszában Gulyás Gergely.

A kormány jóhiszemű Brüsszellel Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Az árstopok az inflációt is visszafogják. A családoknak ma Magyarországon van esélyük arra, hogy normális áron tankoljanak, és be tudják szerezni az árstopos alapvető élelmiszereket is a tavaly októberi áron. A kormány mindenkinek azt javasolná, hogy kérdezzék meg a szankciókról az embereket.

Magyarország akkor kerülne bajba, ha Németország menne csődbe

- válaszolta egy kérdésre a miniszter. A felvetésben az szerepelt, hogy a szlovák miniszterelnök a napokban arról beszélt, összeomolhat a gazdaság a növekvő energiaárak miatt.

A baloldal a pedagógus-béremelések ellen lobbizik

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kormány a közös uniós álláspontot osztja, vagyis Magyarország nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló területein rendezett népszavazások eredményét.

A miniszter kiemelte, hogy

jövő év január 1-jén újabb tíz százalékos pedagógusbéremelés lesz.

Folyamatosan tárgyalnak az EU-val, ha lesz megállapodás, ennek egyik része lehetne, hogy tovább emelkedjenek a pedagógus-bérek. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a magyar baloldal az, aki mindent megtesz azért, hogy ne állapodjunk meg az EU-val, és így ne legyen pedagógus-béremelés se. A miniszter kiemelte, hogy lesz nyugdíjprémium, novemberben utalják

Bezárhatnak a szállodák

A kormány az energetikai szankciókról beszél, amikor azt mondja, hogy a szankciók nem működnek – tisztázta Gulyás Gergely. – Mi egyetlen dolgot állítunk, azok az energiaárak, amik ma Európában vannak, tönkre teszik a családokat és az államokat is – tette hozzá.

A jövő évre nehéz megjósolni az infláció mértékét

- válaszolta a következő felvetésre a miniszter. A jövő évi költségvetésről november végén, december elején fog dönteni a kormány.

Nincsenek könnyű helyzetben a szállodák Forrás: pixabay.com

A magyar kormány mozgásterét növelte, erősítette az, hogy Olaszországban a mi szövetségeseink alakítanak kormányt – válaszolta egy másik felvetésre Gulyás Gergely. Szerinte európai szinten a Néppárt a nagy vesztese a mostani választásnak is, akik kisebbségbe kerültek.

Az a valószínű, hogy a szállodák január-februárban nem tartanak már nyitva – vetítette előre a miniszter. A Citadella felújítása folyamatban van, ezt be is fogják fejezni. A közvilágítás működtetése önkormányzati hatáskör.

Gulyás: Európának egy komoly problémája az Európai Parlament

Gulyás kérdésre elmondta, a háború árnyékában másodlagossá vált az európai pártpolitika. Az a gondolkodásmód, ami az EP-t jellemzi, az egy komoly problémája az EU integrációjának, mivel semmilyen szerződésre nincs tekintettel az EP. Jó lenne, ha visszatérnénk az 1979 előtti helyzethez - tette hozzá.

Az Európai Parlament a legnagyobb problémája Európának Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Gulyás kérdésre elmondta, hogy Brüsszel számára pont azokat a mércéket nem alkalmazza magára, amit másoktól elvár. Ez a teljes hiteltelenség - tette hozzá.

Ennek nem lesz jó vége - mondta Gulyás.

Párbeszéd nélkül itt nem lesz béke - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Putyin elnökkel a német kancellár és a francia elnök is beszélt az elmúlt két hétben.

Biztosított a bírák függetlensége

A miniszter szerint szemenszedett hazugság, hogy a magyar bírák ne lennének függetlenek, nincs politikai nyomásgyakorlás, még a magyar belpolitikában sem vitatják ezt. Mint mondta, Brüsszelben csak azért van most ebből vita, mert egyesek oda vitték a magyar bíróság belügyeit. Emlékeztetett: már a Horn-kormány óta biztosított a bírósági rendszer önigazgatása.

A miniszter kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a magyar választásokig arról volt szó, a Versailles-i megállapodás szerint, hogy nem lesznek energetikai szankciók, viszont ez később már megváltozott. – Amikor ez kiderült, akkor már a magyar kormány ellenezte azokat, éppen ezért kaptunk a kőolaj alóli mentességet – hangsúlyozta kérdésre válaszolva a miniszter.