Fontos információ az átlagfogyasztó háztartások rezsiköltségeiről

földgáz, gáz, gázfogyasztás, gázfűtés, fűtés, radiátor, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő árváltozása továbbra sem növeli az átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások energiaköltségeit.
Vágólapra másolva!

A rezsivédett kategóriába tartozó átlagfogyasztók 63.645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig október 1-je után is rezsicsökkentett áron juthatnak földgázhoz, ami a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása szerint európai összevetésben is a legalacsonyabb ár (2,57 eurocent/kWh).

Az új gázév október 1-jével életbe lépő - rendszerhasználati díjakkal kapcsolatos - árváltozása, azokat érinti, akik a megadott átlagfogyasztás (63.645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év) felett is fogyasztanak földgázt.

Ezek a felhasználók az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is rezsicsökkentett áron kapnak földgázt, a határértéken felül elfogyasztott gázért pedig úgynevezett versenypiaci költségeket tükröző árat kell fizetniük.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A rendszerhasználati díj változása miatt a magyar fogyasztók által fizetendő versenypiaci költségeket tükröző földgázár - mely jóval alacsonyabb a tényleges világpiaci árnál - október 1-jétől 21,4 Ft/MJ helyett 22 Ft/MJ lesz, azaz 60 fillérrel növekszik.

A földgázellátás biztonságát a fizikai infrastruktúra minősége és hatékony működtetése garantálja, ezért különösen fontos, hogy a rendszer működéséhez szükséges költségek fedezete a rendszerhasználati díjakon keresztül rendelkezésre álljon a rendszerüzemeltetők számára.

A rendszerhasználati díjakat minden gázévben az európai uniós és hazai jogszabályokhoz igazodva, szigorúan költségalapon, a legkisebb költség elve alapján határozza meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Fontos megjegyezni, hogy a rendszerhasználati díjakból a rendszerüzemeltető oldalán többlet profit nem keletkezik.

A rendszerhasználók által fizetett rendszerhasználati díjak a földgázinfrastruktúra (szállítóvezetékek, földgáztárolók, elosztóvezetékek) üzemeltetéséhez és a műszaki berendezések biztonságos és folyamatos működtetéséhez szükséges költségek fedezésére szolgálnak.

Az indokolt költségek induló szintjét a Hivatal négyévente, az árszabályozási ciklust megelőző eszköz- és költség-felülvizsgálat során határozza meg, majd pedig az árszabályozási cikluson belül minden gázévet megelőzően indexálja azokat, figyelembe véve az inflációt és a munkaerő-költségek változását, valamint a felhasznált gázmennyiségtől függő költségek esetében figyelembe veszi a földgáz piaci árának változásait.

Az indokolt költségek közé tartozik egyebek mellett a rendszerüzemeltetéshez szükséges befektetett eszközök (vezetékek, kompresszorok, gázátadó állomások, irányítóközpontok, tárolói létesítmények, stb.) megtérülését biztosító tőkeköltség, a nyomásfokozáshoz, a kompresszorozáshoz és egyéb rendszerüzemeltetői tevékenységekhez felhasznált gáz költsége, a hálózati és mérési különbözet költsége, a gázmérők költsége, valamint a rendszerüzemeltetőknél felmerülő munkaerőköltség.

Gázvezeték illusztráció Forrás: shutterstock.com

A díjakban fedezett költségek közül a rendszerüzemeltetéshez felhasznált energia beszerzési költségének szintje az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az európai gázpiacokon, továbbá az indexáláshoz figyelembe vett inflációs indikátorok magas szintje is díjnövelő hatást fejtett ki. Az egyetemes szolgáltatás keretében vételező felhasználók a rendszerhasználati díjakat nem közvetlenül fizetik meg a rendszerüzemeltetőknek, hanem azok az egyetemes szolgáltatás díjába, valamint a versenypiaci költségeket tükröző árba beépülve, azok részét képezve kerülnek megfizetésre.

A rendszerhasználati díjakat a Hivatal határozatban állapítja meg, a határozatokat a védett, üzleti titkot tartalmazó adatok azonosíthatatlanná tételét követően pedig honlapján publikálja.

A határozatok indokolása részletesen bemutatja a díjak meghatározásának folyamatát, az azokat alátámasztó számításokat. A 2022/23-as gázévre, illetve tárolói díjak esetében tárolói évre vonatkozó rendszerhasználati díjakat tartalmazó határozatok itt érhetőek el.

A rendszerhasználati díjak soron következő felülvizsgálata a következő díjidőszakot megelőzően, az új díjaknak a földgázszállítási és földgázelosztási díjak esetében 2023. október 1-jei, a földgáztárolási díj esetében 2023. április 1-jei hatálybalépésével történik meg, írja a MEKH közleményében.