Miattuk halt meg 131 ember

Újabb képek a sokkoló indonéziai Stadionkatasztrófáról, Arema FC, Indonézia, gyász, megemlékezés, stadion, katasztrófa
Malang, 2022. október 2. Könnygázt vetnek be rendőrök a Kanjuruhan stadionban, az indonéziai Malangban 2022. október 1-jén. Az Arema Malang FC –Perszebaja Szurabaja bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3-2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói elözönlötték a pályát, majd amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, mindenki a kijárat felé kezdett rohanni, és a lökdösődésben agyontaposták egymást az emberek. A zavargásokban legalább 180-an meghaltak és több mint százan megsérültek. MTI/AP/Yudha Prabowo
Vágólapra másolva!
A történelem egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófája történt hétvégén Indonéziában, amikor egy focimeccsen 131 ember halt meg.

A helyi rendőrség közölte, hogy összesen hat ember ellen nyomoznak és terveznek vádat emelni. Malang városának rendőrfőnöke, Listyo Sigit Prabowo elmondta, a gyanúsítottak között van a helyi labdarúgó-szövetség egyik tisztviselője is, aki azért felelős, hogy a stadionok megkapják a szükséges engedélyeket. A rendőrség szerint a malangi stadion nem felelt meg az előírásoknak és nem is volt érvényes engedélye.

A Kanjuruhan stadionban rendőrök próbálták megfékezni a pályára rohanó szurkolókat, majd könnygázt is használtak, ezért három rendőr is a gyanúsítottak között van, valamint a hazai csapat, az Arema FC biztonsági szolgálatának vezetői.

Az esetlegesen bűnösnek talált gyanúsítottakra maximum öt évig terjedő szabadságvesztés várhat.

A tragédiához az vezetett, hogy túlzsúfolt volt a stadion, egészen pontosan többen voltak bent, mint ahányan elférnének, illetve a rendőrség elől menekülő tömeg egyszerűen nem fért ki a szűk kijáratokon, illetve több kijárat is zárva volt. Utóbbi szembemegy a FIFA és az ázsiai szövetség ajánlásával, éppen az ilyen esetek elkerülése miatt kell(ene) folyamatosan nyitva tartani a kijáratokat és a pánik elkerülése miatt a könnygáz használata is ellenzett a stadionokban.