Meghalt Csiang Cö-min

Csiang Cö-min
(FILES) In this file photo taken on April 6, 1992 shows General Secretary of the Chinese Communist Party Jiang Zemin in Beijing. - China's former leader Jiang Zemin, who steered the country through a transformational era from the late 1980s and into the new millennium, died November 30, 2022 at the age of 96, Xinhua reported. (Photo by Mike FIALA / AFP)
Vágólapra másolva!
Kilencvenhat éves korában meghalt Csiang Cö-min volt kínai elnök - jelentette szerdán a kínai állami média.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a régóta leukémiával küzdő Csiang Sanghajban halt meg. Csiang Cö-min 1989 és 2002 között volt a Kínai Kommunista Párt főtitkára, valamint 1993 és 2003 között ő volt a Kínai Népköztársaság ötödik elnöke.

Csiang a pekingi Tiananmen téri tüntetőkkel szembeni 1989-es véres fellépés után került hatalomra,

ami Kína nemzetközi kiközösítéséhez vezetett - írta róla a BBC.

Az esemény elkeseredett hatalmi harcot váltott ki a Kínai Kommunista Párt csúcsán a keményvonalas reakciósok és a reformerek között. Ez vezetett ahhoz, hogy Csiangot, akit eredetileg egy nehézkes bürokratának tartottak, magas tisztségbe emelték. Kompromisszumos vezetőnek választották, abban a reményben, hogy egyesíti a keményvonalasokat és a liberálisabb elemeket - írta a portál.

Csiang Cö-min 1992-ben, Pekingben Forrás: AFP/Mike Fiala

Az ő irányítása alatt erősödött hatalmasat a kínai gazdaság,

a kommunisták tovább növelték hatalmukat, és Kína elfoglalta helyét a világhatalmak élvonalában.

Csiang felügyelte Hongkong 1997-es békés átadását, és Kína 2001-es belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe, amely összefonta az ország gazdaságát a nemzetközi közösség gazdaságával.

A politikai reformokat azonban félretették, és bírálták a Fálun Gong vallási szervezet elleni kemény fellépése miatt 1999-ben, amelyet a kommunista pártra nézve fenyegetésnek tekintettek.