Döntöttek a vasárnapi boltzárról, erről tudnia kell, ha a szomszédba látogat

Zágráb, 2021. január 29. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő járókelők elvitelre vásárolt kávéval egy zágrábi utcán 2021. január 29-én. Az előző 24 órában 619 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető kiemelte: a törvénymódosítási javaslat szerint, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia, néhány kivételt leszámítva legfeljebb 16 hétig engedélyezik a boltok vasárnapi nyitva tartását, továbbá, vasárnap vagy munkaszüneti napokon 50 százalékkal megnövelik az alapbért.

A jogszabálytervezet a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket. A trafikok és a pékségek vasárnap 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kormányülés sajtó számára is nyilvános részén elmondta: a kabinet javaslatának elfogadása lehetővé teszi elsősorban a boltokban dolgozó munkavállalók számára, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő járókelők elvitelre vásárolt kávéval egy zágrábi utcán egy korábbi felvételen Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A javasolt modell a miniszterelnök szerint megegyezik több más ország által bevezetett modellel, de Horvátországra van szabva, mert az ország rendkívüli mértékben függ a turizmustól.

"Ezzel a szabályozással a vasárnapokat a családok napjává tesszük, így erősítve a horvát társadalom magját, ugyanakkor a 16 munkavasárnappal a szezonban és a nagyvárosokban lehetőség nyílik arra, hogy a boltok maguk döntsenek a munkabeosztásáról" - mondta Plenkovic.

Ha vasárnap dolgozik valaki, akkor a munkáltatónak ezt megfelelően kell honorálnia. A munkatörvény módosításával 50 százalékkal drágítják a vasárnapi munkát a hétköznapokhoz képest - tette hozzá végezetül a kormányfő.