Hadházy Ákos: képviselői összeférhetetlenség is felmerülhet

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, Margit híd, pesti hídfő, 2022.07.18., hétfő, reggel, Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
Újabb bizonyítékok láthattak napvilágot, írja a Tűzfalcsoport. 
Vágólapra másolva!

Amit eddig tudhatunk Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és családja állatorvosi rendelője és praxisa valamint egyéb volt és jelenlegi bevételi forrásaik kapcsán.

  • a Hadházy-Vet Kft. - amely Hadházy Ákos résztulajdonában van, illetve ő a társaság ügyvezetője is egyben - 2021-ben kiugróan jó évet zárt, bevételei a 2020-as 43 millióról, 2021-ben 70 millió forintra emelkedtek. Ez szekszárdi viszonylatban is figyelemreméltó eredmény, hiszen az egyik tényleges városi konkurenssel összehasonlítva - egy 2 főt alkalmazó Kft. tárgyévben 36 millió forintot realizált.
  • A Kft. tevékenységei meglehetősen szerteágazóak, a főtevékenység állat-egészségügyi ellátás mellett alkotóművészet és médiareklám is a portfolióban található.
  • Hadházy Ákos a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-nek, a Vízmű Kft.-nek és az Ipari Park Kft.-nek, illetve a végelszámolás alatt lévő Szekszárdi Turisztikai Non-Profit Kft. "v. a."-nak is felügyelőbizottsági tagja volt.
  • A Hadházy-Vet Kft.-nek az országgyűlési képviselő édesapja is résztulajdonosa, aki, illetve a felesége egyébként több prosperáló cégben is érdekeltek, a Twickel Szőlőbirtok Kft. az elmúlt két esztendőben 405 milliós bevételt produkált, a Zsilinszky és Társai Kft. 420 milliós árbevételt realizált, korábban a Szajki Zrt.-ben pedig 2014 és 2019 között volt felügyelőbizottsági tag, illetve az évek során milliárdos forgalmat bonyolító Szekszárd Zrt.-ben pedig igazgatósági tag volt 1992 óta többször megszakítva 2020-ig.
  • A Hadházy-Vet Kft.-nek, a Pesti Srácok portál által nyilvánosságra hozott adatok szerint a székhelye a Szekszárd, Bródy Sándor utca 86. alatt, telephelye a Mikes utca 6. szám alatt található. Mindkét ingatlan 1/2-1/2 arányban a Hadházy család tulajdonában áll. Maga az állatklinika ugyanakkor korábban egy harmadik ingatlanban működött 2020 augusztusáig, amely a Szekszárd, Mikes utca 24. szám alatt található, és amelynek tulajdonosa a Tolnagro Kft., amelyhez papíron Hadházyéknak nincs kötődésük. A cég színes tevékenységi portfolióval rendelkezik, főtevékenysége gyógyszer és gyógyászati termékek nagykereskedelme, bevételei több tízmilliárdos nagyságrendet tesznek ki.

Egy érdekes ítélet

A Tűzfalcsoport előző írását követően Hadházy Ákos kommentben arra hívta fel a figyelmet, hogy „Kiderítették, hogy van rendes szakmám, állatorvosként van egy rendelőm és patikám!” Ehhez – a rendes szakmához és a rendelőintézethez - kapcsolódóan a hónap elején arról számolt be a független honatya, hogy a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az állatorvosi kamara őt elmarasztaló határozatát.

Az ügy előzménye, hogy elmondása szerint 2016-ban befejezte praktizálását állatorvosként, „az állatorvosi rendelőt és patikát működtető cége azonban törvényesen működik és érvényes praxisengedéllyel rendelkezik”, amely 2016 óta 459 kisállat-útlevelet és 856 mikrochip-beültetést vitt fel az úgynevezett PetVet rendszerbe - derült ki a Nébih adatszolgáltatásából. Ezért is jelenthette fel Hadházy Ákost az állatorvosi kamaránál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.

Most akkor praktizál vagy sem?

Azóta a sajtóban is megjelentek azok az intézmény Facebook oldalán publikált képek, amelyek azt a benyomást is kelthetik, mintha még mindig gyakorolná hivatását Hadházy.

A Szekszárdi Központi Állatkórház közösségi médiaoldala azonban minden valószínűség szerint további bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy nem feltétlenül helytálló a praktizálás befejezésére történő utalás.

Az intézmény nyilvános értékelései között számos érdekfeszítő bejegyzés is található.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Van azonban egy 2019. decemberéből származó bejegyzés, amely az alábbiakat rögzíti:

„Nagyon szépen köszönöm mindenkinek hogy ilyen segítőkész volt, és Hadházy doktor úrnak hogy megmentette a kiskutyánkat. Mindenki feladta már mi is de ő nem. A legnagyobb karácsonyi ajándék.”

Forrás: Origo

Képviselői összeférhetetlenség?

Mindez annak az ismeretében érdekes, hogy az Állatkórházban több állatorvos is praktizál, akiket egyéb bejegyzésekben név szerint külön is említenek.

Ha Hadházy Ákos valóban kezelte a "kiskutyát", és ha ezt ellenérték fejében tette, akkor helytállóak lehettek Budai Gyula országgyűlési képviselő érvei.

Hadházy Ákosnak is tudnia kell egyébként, hogy képviselői megbízatás – törvényben meghatározott kivételekkel – összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással. (Ogytv. 80. § (1) bekezdés) Nem folytathat a tudományos, egyetemi oktatói, főiskolai oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve más keresőfoglalkozást és egyéb tevékenységéért – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony keretében végzett tevékenységet kivéve – díjazást nem fogadhat el. A képviselőnek a mezőgazdasági őstermelőként folytatott tevékenysége nem minősül kereső foglalkozásnak vagy díjazás ellenében folytatott egyéb tevékenységnek. (Ogytv. 80. § (1) bekezdés).