Nagyon súlyos orosz bejelentés érkezett

armament weaponry Horizontal
Amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) rakétavetők lövéseket adnak le egy hadgyakorlat során, délkelet-marokkóban
Vágólapra másolva!
Kilátásba helyezte a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, a "Nyugat által vezérelt" ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását vasárnap az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe, aminek következtében 14 ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült.

Az áldozatok túlnyomórészt a kórház betegei és alkalmazottai voltak. A tárca szándékossággal vádolta meg az ukrán felet.

Szombaton ukrán tüzérségi csapás érte a Herszon megyei Nova Kahovka kórházát is, ott nem voltak áldozatok.

Amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) Forrás: AFP/Fadel Senna

Az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleményében kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, mert miközben gyakran ítél el "imitált" orosz bűncselekményeket, "illegális törvényszéki" felelősségre vonással fenyegetőzve miattuk, szemet huny Ukrajna "barbár" cselekedetei felett.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása "a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása", ami "ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket".

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosához és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) fordult a novoajdari kórházra mért csapás ügyében, azt követelve tőlük, hogy tartassák be az ukrán hatóságokkal az 1949. évi genfi egyezményt. Ennek 18., a polgári személyek háború idején való védelméről szóló cikke kimondja, hogy sebesültek, betegek, fogyatékkal élők és szülő nők ellátására létrehozott polgári kórházak semmilyen körülmények között nem válhatnak támadás célpontjává.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közvetlen felelősséggel vádolta az Egyesült Államokat, rámutatva, hogy az amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel végrehajtott csapások célpontjai "washingtoni egyeztetés tárgyát képezik". A diplomata szerint "az amerikai adófizetőknek tudniuk kell, hogyan használják fel a pénzüket".

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást a novoajdari kórház elleni sorozatvető-támadás ügyében, és állapítsák meg, hogy az ukrán hadsereg részéről ki felelős a csapásokért.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján azt állította, hogy az Ukrajna ellen indított orosz "különleges hadművelet" ukrán állampolgároknak és a szláv földeknek a "felszabadításává" vált az amerikai "gyarmatosítók" uralma alól. A politikus szerint a kilenc évvel ezelőtt Kijevben végrehajtott államcsíny után Ukrajnában egy kívülről irányított, "náci bábrezsim" jött létre, amely bezáratta a nemkívánatos médiát, betiltotta a politikai pártokat és elnyomta az egyházat.

- írta Volodin.

Hozzátette, hogy mindez szerinte Washington közvetlen részvételét bizonyítja a konfliktusban, attól félve, hogy elveszíti "gyarmatát". Percről perce közvetítésünk itt követhető a háborúról.