Kiderült: megijedt Németország

Scholz, Látványos képek a németországi hadgyakorlatról, német, hadsereg, hadgyakorlat, Németország
17 October 2022, Lower Saxony, Ostenholz: German Chancellor Olaf Scholz (SPD), standing in front of a battle tank, addresses soldiers after the Army's training and instruction exercise in the Heidekreis district of Lüneburg Heath. Photo: Moritz Frankenberg/dpa (Photo by Moritz Frankenberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
"Megegyeztünk Zelenszkijjel, nem használják Oroszország területén a nyugati fegyvereket" - mondta Olaf Scholz. A német kancellár szerint minden döntést alaposan megfontolnak a jövőben is. Minderről a Mandiner számolt be. Tegyük hozzá: nyilvánvalóan megijedt a németek, főleg azután, hogy Annalena Baerbock (megmosolyogtatóan vagy más értelmezés szerint riasztóan) nagyszájú volt az Európai Parlament előtt, amikor arról beszélt, hogy Németország hadban áll Oroszországgal. Most a külügyminiszternő hőzöngését próbálta ellensúlyozni Scholz.
Vágólapra másolva!

A német kancellár a Bild című lapnak adott interjúban azt mondta: megegyeztek Zelenszkij ukrán elnökkel arról, hogy az Ukrajnának átadott nyugati fegyvereket (vagyis a Leopard harckocsikat) nem fogják Oroszország területén végrehajtott akciókra felhasználni. A német kancellár szerint nincs miért aggódni: konszenzus van ebben a kérdésben.

Olaf Scholz Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Moritz Frankenberg

A német kancellárt arról is megkérdezték: mennyire zavarja az, hogy sokan gyávának, döntésképtelennek tartják amiatt, hogy eddig halogatták a harckocsikról szóló döntést. Olaf Scholz erre azt mondta, hogy komolyan veszi a hivatali esküjét, és mindenkit biztosít arról, hogy a jövőben is hasonlóan fognak eljárni.

„Megőrizzük a higgadtságunkat, és minden döntést nagyon alaposan meg fogunk fontolni a jövőben. Bármi más gondatlanság lenne, és nagy veszélyt jelenthetne" – tette hozzá a német kancellár.

Arra a kérdésre, hogy miként látja Ukrajna EU-csatlakozási szándékát, Scholz azt mondta: erős jelzés, hogy Ukrajna tavaly nyáron (Moldovával együtt) tagjelölti státuszt kapott, de meg kell felelniük még számos kritériumnak, beleértve a korrupció elleni küzdelmet. Azaz, már nem ígérgetnek felvételt az ukránoknak. Percről perce közvetítésünk itt olvasható a háborúról.