Focibotrány Angliában: Kizárhatják a Manchester Cityt a bajnokságból

fbl Horizontal
Manchester Ciity players react to conceding their second goal during the English Premier League football match between Manchester City and Brentford at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on November 12, 2022. - Brentford won the game 2-1. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokságban címvédő Manchester City csapatát pontlevonással sújthatják, de akár ki is zárhatják a Premier League-ből, miután a klub több mint száz esetben megszegte a pénzügyi fair play (FFP) szabályait.

Az angol bajnokcsapat állítólag kilenc szezonon keresztül megsértette a Premier League pénzügyi szabályait, különösen a szponzori bevételek és a működési költségek tekintetében nem adott pontos adatokat a helyzetéről. A szabályszegések a 2009/2010-es idénytől egészen a 2017/2018-as szezonig bezárólag történhettek.

A manchesteri klubot azzal is vádolják, hogy a 2013/2014-es szezontól a 2017/2018-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, mely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi fair play szabályzatát, valamint nem tartotta be a PL haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015/2016-os idénytől a 2017/2018-asig.

A Manchester City folyamatosan trükközik a pénzekkel Forrás: AFP/Oli Scarff

A szóban forgó időszak az első kilenc teljes idényt öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának megérkezése óta, melynek során a csapat háromszor, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban nyerte meg az angol bajnokságot.

"A fegyelmi bizottság tagjait a Premier League bírói testületének független elnöke nevezi ki, a meghallgatásokra pedig a nyilvánosság kizárásával kerül sor. A Premier League erre való tekintettel egyelőre nem kíván további kommentárt fűzni az ügyhöz" - olvasható a hétfői közleményben.

Az ügyben tehát egy a Manchester Citytől és a Premier League-től független bizottság fog eljárni, valamint döntést hozni.

A The Sun azt írja, hogy a Manchester City csapatát pontlevonással sújthatják, de akár ki is zárhatják a Premier League-ből.

A Manchester Cityt egyébként 2020 februárjában pénzügyi fair play megsértése miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellenőrző testülete két évre kizárta a Bajnokok Ligájából. Az eltiltás mellett pedig 30 millió eurós pénzbírságra is ítélte a klubot, amiért megtévesztette az UEFA-t. Öt hónappal később aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az UEFA által kiszabott kétéves eltiltást, a 30 millió eurós pénzbüntetést pedig a harmadára csökkentette.