Itt vége, eltűnik Európa egyik legerősebb bankja

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok bankviharai kapcsán a Világgazdaság arról ír, hogy felvásárlásával hamarosan eltűnik a Credit Suisse, amely egykor Európa legerősebb bankjai közé tartozott, a svájci bankrendszer reklámja volt, és a Wall Street titánjaival kelt versenyre.
Vágólapra másolva!

Svájc a bankok országa: 243 bank van bejegyezve az alpesi országban, és további 24 külföldi pénzintézetnek van itt leányvállalata. Az ország stabilitása és prosperitása nagymértékben a pénzügyi szektortól függ.

Már csak a dicső múlt maradt

A 166 éve alapított Credit Suisse (CS) még a közelmúltban is egyike volt a 20 legfontosabb szereplőnek a világ bankrendszerében. A 2008-as pénzügyi válság során egyike volt azon kevés pénzintézeteknek, amelyek állami-jegybanki támogatás nélkül vészelték át a nehéz időket, ekkoriban eszközértéke meghaladta az ezermilliárd dollárt. Ma ez alig 508 milliárd, a fele a céget megvásároló UBS-ének.

Hosszú, eleinte dicsőséges története során a CS finanszírozta többek között a svájci vasút építését, de aktív szerepe volt a Szilícium-völgy fellendítésében is. Kezelte arab uralkodók és orosz oligarchák vagyonát, és párviadalra hívta a Wall Street óriásbankjait is.

Egy dolog azonban valahogy soha nem jött össze neki: a megfelelő kockázatkezelés és a folyamatos profittermelés.

A Credit Suisse és az UBS logója Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az elmúlt években szinte folyamatosan cserélődött az olykor botrányoktól sem mentes vezetőség, és a rossz üzletek is futószalagon köttettek. A pénzügyi mélyrepülés pedig szép lassan elvezetett a mostani szétcsúszáshoz.

A Credit Suisse veszteségei 2022-ban már 7,9 milliárd dollárt (kb 2.900 milliárd forint) tettek ki.

"Életmentő" bankfúzió

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a napokban az a döntés született, hogy a svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, tekintettel arra, hogy a Credit Suisse összeomlása az egész pénzügyi rendszerre hatással lenne.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta. A mostani döntést a két bank, valamint a politikai élet és a felügyeleti hatóságok képviselőinek hosszadalmas tárgyalásai előzték meg a hétvégén.

Az összeolvadás miatt azonban elkerülhetetlen lesz a létszámleépítés, ami már most megmutatkozik a fejvadászcégek adatbázisaiban, ugyanis a toborzók világszerte példátlanul sok hívást kapnak a Credit Suisse Group AG bankároktól, akik új állást keresnek

- számolt be róla a Bloomberg.

A pénzügyi világot megrázó botrány további részletei ide kattintva olvashatók.