Botrányba fulladt a Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése

Lurdy Ház
A Lurdy Házban lesz a Napi Gazdaság új szerkesztősége
Vágólapra másolva!
Botrányba fulladt a Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése június 3-án a Lurdy házban - tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, az Országos Küldöttközgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjait négy évre, titkos szavazással választják. Azonban a 2023. június 3-ára összehívott Országos Küldöttközgyűlés küldöttei közül többen jelezték, hogy a 2019-ben lezajlott utolsó választások miatt megszerzett mandátumuk lejárt, éppen ezért szavazati joggal nem rendelkeznek.

Emiatt teljes tanácstalanság alakult ki, mert szinte senki nem tudta, érvényes-e a mandátuma, van-e szavazati joga vagy sem.

Emiatt a Küldöttközgyűlés jogszerűsége is vitathatóvá vált.

A Küldöttközgyűlés 9 óra 30 perckor megállapította, hogy összesen 67 küldött regisztrált, ami határozatképtelenséget jelent.

Ezek ellenére a megismételt Küldöttközgyűlést a határozatképesség hiánya ellenére megnyitották.

A káosz része volt, hogy nem állítottak mandátumvizsgáló bizottságot sem, ami a megjelentek személyazonosságának megállapítására is szolgált volna. Az elnök javasolta a meghirdetett napirend módosítását, azok ellenére, hogy az Alapszabály szerint határozatképtelenség esetén az ülés csak változatlan napirenddel hívható megismételten össze az eredetivel azonos napra.

Ezt áthidalandó, gyorsan hoztak egy határozati javaslatot a mandátumok meghosszabbítására a következő választásokig, ezzel elismerve azt a korábban körömszakadtáig vitatott tényt, hogy a jelenlegi Országos Küldöttközgyűlés a lejárt mandátumú képviselettel nem legitim.

Az egyik küldött hozzászólásában tájékoztatta a megjelenteket, hogy a lejárt mandátumok meghosszabbítására nincs jogosultságuk.

Ekkor a többség ráébredt, hogy az egész Küldöttközgyűlés jogszerűtlen, és káosz alakult ki. Ennek ellenére az elnök próbavoksolást rendelt el, amit háromszor is megismételtek, egyiken sem volt meg a határozathozatali küszöb, akár szavazógéppel, akár kézfelemeléssel, akár felállással szavaztak.

Ezután a még jelenlevők többsége is otthagyta az ülést, amit így berekesztettek.

Fontos megemlíteni, hogy MOK elnöksége teljes átláthatóságot hangoztat, mégsem tették közzé az elnökség éves beszámolóját, a felügyelőbizottság beszámolóját és az etikai bizottság beszámolóját. Mivel saját maguk látták úgy, hogy az Országos Küldöttközgyűlés 2023. június 3-án kabaréba fordult, nincs elfogadott 2022. évi számviteli beszámoló se.