Múltidéző

2022.12.04. 10:27

Magával ragadta a ritmus a megyét (galéria)

Táncolni sokféleképp lehet. Néptánc, szalontánc, társastánc, örömtánc, balett, modern tánc, sőt, bizonyos kultúrákban szent táncok, a vallásgyakorlás elemeként megjelenő mozgás is meghatározó. Aki táncol, másik nyelven beszél, mondják – s valóban, amint a beszédet, úgy ezt is változatos célokkal, formákban, módokon és alkalmakkor lehet használni.

M. R.

A tánc az egész életen át elkíséri azt, aki nem zárkózik el tőle. Nem véletlen, hogy már az óvodásoknak is készülnek a tánciskolák, vagy maguk az óvónők zenés, mozgásos foglalkozásokkal. A fiatalok számos műfajban mutathatják meg tehetségüket, szépségüket, ahogyan a fényképek által felidézett egykori táncversenyek résztvevői is. 

Táncolunk a szalagavatónkon, az esküvőnkön, a családi összejöveteleken, évfordulókon, különféle bálokon. Egyre több helyen, köztük Pécsen is népszerűvé válik a szeniorörömtánc, hirdetve, ez a fajta mozgás minden korosztály számára értéket kínál. 
A tánc a szerelemben is további szálakkal kapcsolhat össze két embert. Nem egy párt ismerek, akik a társas-, néptánc vagy különféle latin táncórákon ismerkedtek meg, s kapcsolatuknak azóta is kiemelten fontos része a közös tánc. 

A tánc átrepíthet az élet különböző eseményein, szakaszain – ahogyan erről Leonard Cohen is énekelt egyik dalában. Dance me to the end of love, táncolj át, repíts át az élet és a szerelem végezetéig – duruzsolja keserédes dallamára, s talán a megfogalmazott gondolataihoz sokan tudnak kapcsolódni. Az élet a tánctól gazdagabbá, a tánc az életben megélt tapasztalatok által mélyebbé, átéltebbé válhat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában