Bama.hu videó

2024.03.27. 12:00

Megnéztük a megosztó Van Gogh kiállítást Budapesten – mutatjuk, milyen volt! - videó

Februárban nyitotta meg kapuit a világhírű festő által ihletett kiállítás a Budapesti BOK csarnokban. A Van Gogh – The Immersive Experience angol címe is sugallja, hogy a tárlat a művész képeiben, világában való elmerülést, mély bevonódást ígér. Megnéztük mi is az eddigi kritikák szerint igen megosztó kiállítást, alább olvashatják tapasztalatainkat.

Mohay Réka

Vincent Van Gogh az egyik legismertebb, legromantizáltabb festők egyike. A művész mentális problémái, életében való meg nem értettsége, hányattatott sorsa tovább erősíti misztikumát, amelyre a Budapesti tárlat is rájátszik. A világszerte több helyszínen bemutatkozott kiállítás 360 fokos multimédiás művészeti élményt ígér, ahol a legmodernebb vizuális technikák segítségével vezeti be a látogatókat Van Gogh különleges világába.

Van Gogh művészete
Van Gogh művészete

Újszerűen hat ránk Van Gogh művészete

A csarnokba lépve először Van Gogh háromdimenziós, a Star Wars filmek holografikus videóüzeneteit idéző portréja fogad, melyet különböző vizuális hatások váltakozása tesz látványossá. Az első teremben festményeket láthatunk, továbbá háromdimenziós fényfestés és vetítések várják a látogatókat. 

Az egyik legkreatívabb megoldást jelenti a művész japán kurtizánt ábrázoló festményét háromdimenziós módon történő bemutatása. A képet apró elemeire bontották, melyek a mennyezetről ereszkednek alá, s kellő távolságból nézve adják ki a teljes képet. Hasonlóan ötletes a művész arles-i szobáját bemutató installáció is. 

Szintén pozitív, hogy eddig kevésbé előtérbe helyezett információt is megtudhatunk Van Goghról. Láthatunk egy videót arról, hogy egyes kutatók szerint a festő színvak volt, ennek is köszönhető sajátos világlátása, festményeinek erős kontrasztjai. Nagyobb teret kapnak a köztudatban kevésbé hangsúlyos japán hatások is Van Gogh képein.

A nagyteremben várja a látogatókat a fő attrakció, ahol a helyiség mind a négy falára egyszerre vetül fényjáték. A bemutató legalább fél órás, s a művész egyes motívumait – mint a vonatok, a csillagos ég, az önarcképek, a tájképek, a napraforgók – dolgozza fel. Néhol a művésztől származó idézetek is tarkítják, ezek felhasználása, csak úgy mint a vetítés és az egész tárlat egyes elemei, időnként a giccsbe hajlanak. 

Ugyanakkor összességében a vetítés rendkívül újszerű, a zene és a képi megoldások, az legtöbbször felettébb ötletes vizuális megjelenítés minden eddigi Van Gogh kiállítástól különböző élményt nyújt. Az elmerülés valóban léterjöhet a megfigyelőkben, akik kis vászonszékekben elnyújtózkodva kísérhetik figyelemmel a látványos bemutatót.

Innen kilépve még egy lehetőség nyílik elmerülni a festő képeiben, a VR-szemüvegek segítségével ugyanis bejárhatjuk egy rövid, virtuális séta során néhány alkotásokt. Igazán szokatlan és ötletes megközelítés, ahogy az arles-i kávéház teraszán beszélgetők nyüzsgésén, vagy a búzamezőről felröppenő varjakon végigtekinthetünk. Bár ennek kivitelezése még láthatóan nincs a tökéletesre fejlesztve, érdemes megtapasztalni.

Eredeti festmény, vagy semmi!

A kiállítás negatív oldalait is megtapasztalhattuk. Nem utolsó szempont, hogy a jegyárak jócskán meghaladják a hagyományos kiállításokét, egy hétvégi felnőtt jegy ugyanis 7500 forint. Ezt még meg is lehet érteni a kiállítás technológiai feltételei okán, azt azonban túlzásnak éreztük, hogy a VR-szemüvegekhez érkezve további 500 forintot kérnek el a látogatóktól (egyszerűbb lenne akkor már egyből a jegypénztárban intézni ezt), továbbá a parkolás is plusz költséget jelent.

Ezek csak az anyagi szempontok, de ha ettől el is tekintünk, szembetűnik egy problematikus aspektus. A tárlat első felében ugyanis számos festményt láthatunk kiállítva, s megcsodálhatjuk őket közelről. Ezek azonban nem eredetiek. Ez egyrészt nincs teljesen egyértelműen jelezve, vagy eléggé hangsúlyozva, bár többhelyütt olvasható volt ez az információ. Ám már maga a tény is csalódást kelthet a látogatókban. Az elmerülést ígérő tárlat elegendő lehetne önmagában is, esetleg további néhány interaktív elem, például az arles-i kávéház berendezése, vagy fényfestéssel való háromdimenzióssá tétele, akár egy napraforgómezőt idéző installáció erősíthetné az élményt, s pótolhatná a másolatok jelenlétét, ez ugyanis inkább kiábrándító, mint szemléltető.

Mindent egybevetve, aki megteheti, hogy felkeresse a kiállítást, annak így is ajánljuk a megtekintést, ugyanis valóban szokatlan és magával ragadó élményt jelenthet. Nem helyettesíti az effajta kezdeményezés az eredeti festmények ismeretét, megtekintését, a művész képeinek mélyreható elemzését. Az azonban vitathatatlan, hogy emlékezetes pillanatokat tud szerezni a BOK csarnokban szeptember elsejéig megtekinthető interaktív bemutató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában