likeBalaton.hu | 2022.05.18. 10:00
Szürkebarát hétvége Badacsonyban
Szakadj ki a szürke hétköznapokból és ismerd meg a badacsonyi szürke ezernyi árnyalatát. Bortriatlon, borvacsorák, borbarangolások és túrák várnak rád.

Bortriatlon

Ez a hétvége a badacsonyi szürkebarátról szól. Tíz borlelőhelyen kóstolhatjátok meg a szürke árnyalatait. A szürkebarát az egyik legemlegetettebb badacsonyi bor, színe mint az arany, íze zamatos, alkoholban gazdag, telt, olajos nedű.

A vulkanikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került hazánkba 1375-ben, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg.

Neve azóta összeforrt a borvidékkel és máig az egyik jellegzetes fajtája. Gondos termelői kezek alatt a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden szegmensben kiváló minőséget ad. Éppen ezért, sokszínűsége révén igazi érték a badacsonyi borászok számára.

Kóstolj bele a badacsonyi borokba
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A hétvége a badacsonyi Bortriatlon programsorozat idei első rendezvénye, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében és a borvidék borászainak aktív közreműködésével ismerhetitek meg a hegy ikonikus borait. A pincékben borkóstolás mellett színes programokkal, ajánlatokkal várnak.

– A Bortriatlont egyfajta személyes kapcsolaterősítőnek tekintjük, ahol évről-évre remek programok kíséretében bemutathatjuk a borainkat, és találkozhatunk a hozzánk látogató közönséggel. Ezzel is megteremtve azt az érzelmi kötődést, ami a borok szempontjából fontos kiindulópont. A szürkebarát pedig nem csak Badacsony, hanem a pincészetünk számára is az egyik legfontosabb szőlőfajta – mondta az Éliás Birtok tulajdonosa, Éliás Csaba.

Borbarangolás

A szombati borvacsorán megkóstolhatjátok az ábrahámhegyi Barna Pince legzamatosabb borait. A gazda vezetésével beleshettek a színfalak mögé, megismerkedhetnek a borok készítőivel, és a kemencében sült langalló után ropogós kacsasültet, majd házi sárgabarackos-túrós pitét is kóstolhattok.

Bortúra

Pincéről pincére járva a borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számodra. Május 21-én családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg pazar látvány kíséretében. Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről. Megismeritek az Istvándy Borműhely, a Borbély Borterasz és az Éliás Birtok összes titkát.

Fotó: Mihály Szilvia

 

A borvidéket a víz közelsége különleges adottságokkal ruházza fel, de a vulkanikus talaj és a hegyet alkotó bazalt az, ami igazán unikálissá teszi. A borszerető ember számára a badacsonyi bor a barátság olaja, a nektár, melyben a vulkánok tüze ég tovább.

Teljesítménytúra

Ha sportosabb kirándulásra vágysz, akkor szombaton indulj túrázni, és válogass az 55, 30, 20, 10 km-es illetve 8 km-es teljesítménytúrák között. Bebarangolhatod a Tapolcai-medence tanúhegyeit, fantasztikus kilátásokban gyönyörködhetsz, fröccsözhetsz a vidék legmenőbb borászataiban. Túra után fürödhetsz a Balatonban, vagy meghallgathatod az erre az alkalomra meghívott vendégek előadását.

Mozdulnod sem kell

A Pintér Galéria a Hableányba hozta a legizgalmasabb válogatását, a kiállított kortárs művek jó része kötődik a Balatonhoz, a tavaszhoz és a szerelemhez. Egy pohár borral a kezedben, néhány perc alatt körbejárhatod a tavat, és ebben a túrában nem fogsz elfáradni.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva