Galériával

2023.01.29. 19:55

Ázsiai ízekkel is elvarázsolták a vendégeket a karcagi Lovagi udvarban

– Elmondhatom, hogy nagyon finom dolgok készültek – mondta szombaton este a házigazda, Szatmári János mesterséf.

Daróczi Erzsébet

A séfek különleges ételeket készítettek

Fotó: Daróczi Erzsébet

Két év után rendeztek újra séftalálkozót a karcagi Lovagi udvarban szombaton. A házigazdát, Szatmári János mesterséfet kértük meg arra, hogy foglalja össze tapasztalatait.

– Berényi Máté, Lovay Gergely, a 2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny győztesei, Kalas László executive chef, Végh Tamás séf, a Hungast gasztronómiai igazgatója és Ferenczi István Venesz díjas mesterszakács, a Magyar Grill Szövetség elnöke alkotott csapatot, és közösen készítettünk ételeket – idézte fel Szatmári János mesterséf. 

Azért mi itt, a kunságban más ételekhez vagyunk szokva, mint például a 100 napos tojás, vagy a fűszeres sertésbél, de az ázsiai konyha különleges fűszerei, ételei is itt vannak éppúgy, mint a vegán torták.

– Az volt a cél, hogy aki eljön erre a vacsorára, azt lássa, hogy nem egy megszokott pörkölt van amit minden nap készítünk, hanem olyan különleges alapanyagok, amire bármikor fogunk emlékezni. Például van egy fekete tojás, meg rengeteg tajvani étel, hogy lássuk, mennyi különleges ételt lehet készíteni. Ha bárkinek kell egy recept, vagy segítség, szívesen állunk rendelkezésére.

– Ön számára mi volt a legkülönlegesebb, amit most kóstolt először?

– Megmondom őszintén, most ízleltem meg először a fekete tojást, amit a bambusz belsejében, a földben száz napig tűárolnak a földben. Amikor felbontottuk ezt a tojást, nagyon tetszettek a különleges ízei. De az őztől kezdve a marháig, a baromfiig mindenféle ételt készítettünk.

– A főzés során sok olyan alapanyagot használtak, amit először kóstoltak a meghívott vendégek is.

– Érdekes, hogy egy levesbe mondjuk fahéjat vagy csillagánizst teszünk, olyasmiket, amiket az emberek általában nem. A húslevesbe leginkább zöldség, hús, só, bors, petrezselyem kerül, abban viszont, ami itt készült, 10-15 féle fűszer van, meg olyan alapanyagok, amiket megkóstolva érzik a vendégek, hogy mekkora különbség van az ázsiai és az európai konyha között.

– Vegán ételek is kerültek az asztalra?

Mivel egyre divatosabbak a vegetáriánus finomságok, mi is készítettünk egy tortát céklából, gombából, karfiolból, persze szívesen segítünk receptekkel is.

– Ferenczi István maga készített hájas tésztát hozott, s itt készítette el előttünk a desszertet.

– Maga a tészta hagyományos leveles tészta, amelyikben körülbelül tíz évvel ezelőtt készített lekvár van. Egy leveles tésztából készült desszert elég nagy munka, mert azt fél óránként hajtogatni, nyújtani kell. aztán meg pihentetni, hűtőbe tenni, az az egész lényege, hogy a lisztnek és a vajnak a hájat körbe kell fogni, hogy felszívja a nedvességet. A pihenés alatt lényegében a tészta megváltozik, s mindig nyújtani, négyszer formázni kell, s a legvégén megtölteni és megsütni – árulta le a mesterséf.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában