A legszebb hazai családi gazdaság

2022.08.19. 07:00

Kóstoló a bakonyi nyugalomból a Szápár szélén lévő birtokon

A Magyarország Legszebb Birtoka Verseny családi gazdaság kategóriájának idén a Szápári Ökofarm lett a győztese. A most már a Magyarország Legszebb Családi Gazdasága 2022 címet viselő 85 hektáros birtokot, biomalmát nyár elején részletesen bemutattuk lapunkban. Kövek között őrlik meg itt saját gabonájukat a gazdák, abból maguk sütnek kenyeret.

Rimányi Zita

Palikné Kapots Anikó és Palik Ferenc a pékségükben

Fotó: Rimányi Zita/Napló

"Mint a bort, úgy kell ízlelgetni a kenyérfalatokat" – állítja Palikné Kapots Anikó és Palik Ferenc. A búzánál is vannak ugyanis évjáratok, a gabona élő anyag, meg kell ismerni a lisztet, amellett az idő szintén benne van a kenyerekben, bagettekben, térfogatnövelő az nincs – magyarázták el hitvallásukat, bevált módszerüket röviden összefoglalva.

A természettel összhangban 85 hektáron. A Szápári Ökofarmról gyönyörű a kilátás, már ezért érdemes ellátogatni Palik Ferenc és családja gazdaságába
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Ahol a pékség van, ahol a látogatókat szívesen fogadják, a farm központjából látszik a legelő, a szántó, van a területen erdő, patak. A falu szélén laknak, ahonnan gyönyörű a kilátás a bakonyi tájra. Aki hozzájuk megy pékáruért, plusz ajándékba kapja a páratlan panorámát és azt a nyugodtságot, ami árad a családból, a környezetükből, abból szintén kóstolót kap. Csak azt teszik, ami a természetnek és nekik jólesik. Vegyszer nélkül állítanak elő tápláló élelmiszert, amihez nélkülözhetetlenek az ellenálló növények, a régi fajták, kell a jó vetésforgó és a fajgazdagság, ami a kérődzőknek is jó legeléskor. 

Fotós: Rimányi Zita/Napló

A gyomfaunára szintén szükség van, Palikék több egymás feletti szintben gondolkodnak a növénytermesztéskor, a növények ugyanis segítik egymást. S a természettel összhangban terveznek akkor is, amikor a talaj tápanyaggazdagsága, a jó trágyázottság miatt gondolnak az állatokra, szarvasmarháik, mangalicáik vannak. Azokból szintén finomságok készülnek.

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Még ezen a héten, augusztus 21-ig lehet a Szápári Ökofarm és Biomalomra internetes felületen szavazni, a Magyarország Legszebb Birtoka Verseny közönségdíjasát ugyanis így választják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!