Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

888.hu

2022.05.16. 14:30

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

 

Az uniós országok ígéretet tettek arra, hogy „2030 előtt” leválnak az orosz gázszállításokról, és egyre nagyobb a nyomás, hogy a Moszkva elleni szankciók egy jövőbeli körének célkeresztjében az orosz gázexport is szerepeljen, ami például Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek vezetője szerint öngyilkosság lenne.

 

Ezt a hatalmas űrt mindenképpen be kéne tölteni valahonnan és az egyik alternatíva a norvég gázmezők lehetnek. Az EU 2021-ben 155 milliárd köbméter orosz gázt importált, ami a fogyasztás mintegy 40 százalékát teszi ki. Az EU célja a zöld energia minél gyorsabb fellendítése, de ehhez más gázforrásokat is találnia kell.

Az EU vezetői több helyen is gázra vadásznak Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában, de a legközelebbi és politikailag legkevésbé problémás szállító Norvégia lehetne.

 

Ennek egyik korai jele a Lengyelországot a norvégiai északi-tengeri gázmezőkkel összekötő Balti-cső, amely helyettesíteni fogja azt a 10 milliárd köbméter gázt, amelyet Lengyelország korábban Oroszországból kapott – írta meg a Policito.

A balközép kormány szerint a megnövekedett kereslet kielégítése érdekében ki kell terjeszteni a fúrásokat az érintetlen tengerfenékre is. Emiatt pedig komoly belpolitikai csatározás kezd kibontakozni, hiszen az ellenzéki Szocialista Baloldali Párt erőteljesen ellenzi ezt a lehetőséget. Az ellenzéki párt a tavalyi választások alatt, pont a norvégiai olaj- és gázfúrások folytatása miatt mondta fel a baloldali szövetséget.

Szakértők szerint a baloldali párttal való összeütközés valószínűleg lelassítja – vagy akár meg is akadályozza – a kormány új gázkutakra vonatkozó terveit

a korábban kiaknázatlan norvég tenger alatti övezetekben, például a Barents-tengeren.

 

Európa számára a norvégiai politikai súrlódások annak korai jelei, hogy az orosz gáztól való függőség megszüntetésére irányuló erőfeszítések – és más ellátási források megtalálása – a vártnál is nehezebbek lehetnek. Az európai piac egy részének ellátása Norvégiából már csak azért is problémás, mivel Norvégia gázmezői már most is a maximális termelési kapacitáson vannak.

Tavaly a norvég gáz Európa fogyasztási szükségleteinek negyedét fedezte, a Gassco nemzeti gázvezeték-üzemeltető szerint 113,2 milliárd köbmétert szállított.

 

Nikoline Bromander, az oslói székhelyű Rystad Energy tanácsadó cég elemzője előrejelzése szerint Norvégia az idei évben maximum 126,5 milliárd köbméterre növeli a teljes termelést.

Aggodalomra ad okot azonban, hogy ez a magasabb mennyiség nem lesz fenntartható, így egyelőre még mindig nincs alternatívája az orosz gáznak, amit ha az EU tiltólistára tesz, azt sokkal inkább az európai emberek fogják megérezni, mintsem az oroszok.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére