Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

GFG blog 2.: A vétóról

G. Fodor Gábor

2022.05.25. 18:00

Újraindul a GFG blog. Mindig kell egy gondolat és egy gondolat kell.

 

Hogy ne legyen embargó, ehhez (is) kell a vétó.

De a vétó nem a kekeckedés eszköze, hanem az együttes álláspont megtalálásának a módja.

Azért kell együttes álláspont, mert mindenki érdekét kifejezésre kell juttatni. Ez az Európai Unió értelme. A nagyobb nem nyomhatja el a kisebbet, a hatalmas az erőtlent. Mindenki szava és érdeke ugyanannyit ér.

A vétóban, mint eljárásban sűrűsödik össze tehát az Európai Unió értelme és célja.

Rendre felmerül azonban a vétó eltörlésének a szándéka. Azok erőltetik, akiknek kellemetlen az ellenvélemény. A nagyok és a hatalmasak. Túl azon, hogy a vétó eltörléséhez mindenki akarata – tehát együttes álláspont – kell, ezért maradni fog a vétó, a szándék mégis árulkodó: érvényesüljön az erősek érdeke, ne legyen ellenvélemény.

A következmények riasztóak, az elindított események láncolata pedig visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet. Bár senki se gondolta, hogy elképzelhető, a Brexit mégis megtörtént.

A veszélyek tehát valóságosak, a könnyű feloldás reménye pedig illúziónak tűnik.

Ha ugyanis a vétót kilökjük a szerkezetből, akkor maga a szerkezet, annak értelme, célja, az abban való részvétel indoka is megváltozik. A maga nyerseségében válik látható, hogy csak a nagyok és erősek akarata számít és a császár meztelen.

De ha nem mindenki érdekét veszik figyelembe, akkor miért lenne érdeke mindenkinek részt venni benne? A vétó eltörlése az Unió felrobbanásával fenyeget. Ne mondjuk, hogy elképzelhetetlen, lásd: Brexit.

A vétóban tehát minden benne van: a szuverenisták és globalisták harca; a közös álláspont megtalálásnak a politikája; az érvelés alapú politikai kultúra igenlése és az Unió fenntartásának a racionalitása.

Ne feledjük, az Európai Unió azért jött létre, hogy legyen béke és jólét. Azért jött létre, hogy Európát ne verje szét a francia és német vetélkedés.

Persze lehetnek jóindulatú reformerek is, akik tényleg azért akarják eltörölni a vétót, hogy hatékonyabban döntsön Európa. Csakhogy a vétó vétó alatt áll. Európa azért döntésképtelen, mert nincs politikailag vezetve és a bürokraták kormányoznak. A brüsszeli bürokrácia nem más, mint az ügyek intézése az ügyek nem intézése által, miközben rossz sajtója lett a politikai vezetésnek. Európa tehát azért van válságban, mert vezetési válságban van.

Akinek fontos Európa, annak ezen a helyzeten kell változtatnia.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére