Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

888.hu

2022.09.26. 13:49

Európában elsőként, Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról – mondta napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Orbán Viktor a beszédét a közelmúlt döntéseinek ismertetésével kezdte.

Mint mondta, a világgazdaságot visszaesés, az európai gazdaságot összeroppanás fenyegeti.

Elmondta, a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik a szomszédban, mégis lépésről lépésre a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője.

 

Ez lokális háború lenne, a nyugati szankciók azonban globális gazdasági háborúvá változtatták.”

– mondta.

A kérdés szerinte, hogy meddig tart a a háború. Elmondta, ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani, Ukrajnát segítik a nyugatiak fegyverrel és pénzzel, Oroszország viszont végtelen tartalékokkal rendelkezik.

Mint mondta, a háború idén és jövőre is folytatódni fog.

A miniszterelnök kijelentette:

A nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán. Mi a háború folytatása és mélyítése helyett azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat követelünk.”

 

A kormányfő elmondta, Magyarország számára a legfontosabb a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme.

Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére – mondta Orbán Viktor.

Elmondása szerint vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, dezinformációs háború is zajlik.

Orbán Viktor szerint 40 éve nem látott értékű infláció száguld végig a fejlett országokban. A mi régiónkban a legmagasabb az infláció, nő a költségvetési hiány és az államadósság, az árak emelkednek.

Elmondta:

nem ez az első eset, láttunk már, látott már jó néhány gazdasági válságot.

Arról is beszélt, hogy 2008-ban világszerte, Magyarországon is pénzügyi válság okozott fejfájás. Azokat a gyötrelmeket a bankrendszer, a devizahitelek okozták. Ráadásul egy cselekvőképtelen, széteső kormány volt hatalmon.

 

Orbán Viktor szerint most 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára növő energiaárak.

Az energiaárak növekedése minden országban növeli az inflációt, az energiaárak drasztikus növekedését pedig a szankciók okozták, így az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, a brüsszeli politikai döntések a felelősek.

Az európai álláspont korábban, élén Németországgal az volt, hogy a szankciók nem terjedhetnek ki az energiára, Orbán Viktor szerint ez józan álláspont volt.

 

A kormányfő most először lát olyat, hogy a törpe vet ki szankciót egy óriásra.

 

Orbán Viktor emlékeztetett: 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat, ráadásul napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, ezért a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb egy hónap alatt megháromszorozódott.

 

Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamosenergiáért szankciós felárat fizetnek.”

– fogalmazott.

A kormányfő szerint, ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed, ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is, addig, amíg nem késő. Hozzátette: Európában egyre több a dühös ember.

Orbán Viktor az olasz jobboldal választási győzelméről megjegyezte: dicsőség Olaszországnak, de persze ez a mai estére nem vonatkozik.

 

A miniszterelnök szerint ki kell mondani őszintén,

a szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, ezekről a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntöttek, az európai embereket nem kérdezte meg senki, de a szankciók árát az európai emberek fizetik.

 

Kijelentette:

Európában elsőként, Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról. Nemzeti konzultációt indítanak, ahol a magyar emberek elmondhatják a véleményüket ezekről és azt, támogatják-e újabbak bevezetését.

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni. Védeni kell a magyar családokat és a munkahelyeket.

A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is.

A kormányfő közölte, hogy földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgáz felhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználást az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt róla, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról.

Orbán Viktor elmondta,

az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is.

A magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaárakban, havi 181 ezer forintot. Szólt arról is, hogy 30 százaléka a hazai családtámogatásoknak az energiafogyasztást segíti. Orbán közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt az extraprofitadóból fedezik. A befolyt összeg elegendő a 2022-es és 2023-as évekre. A kormány felfogásában a családok megsegítése áll az első helyen, majd pedig a vállalkozások következnek.

A kormányfő szerint lesz gyármentő program és lesz új munkahelyvédelmi program is, ha szükséges. Elmondta, a munkaalapú gazdaság és a beruházások támogatása a legfontosabb.

Közel 10 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg és ezeket be is fejezik. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország hosszabb távon is nettó olajimportőr marad. 28,5 milliárd euróból pedig a hazai villamosenergia-rendszert lehet átalakítani, 32 nagyberuházás lesz a következő években. A szükséges pénzügyi forrásokat az unió megígérte.

 

Ha Brüsszel nem adja oda a nekünk járó forrásokat, akkor máshonnan szerezzük be ezt az összeget.

– közölte, hozzátéve: magyar energiarendszer teljes megújítása a mostani időszakban is megmarad.

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a családtámogatás megmarad, és decemberben új családtámogatási intézkedések is megjelennek. Nem állnak meg a fejlesztésalapú gazdaság kialakításában. Az egyetemfejlesztési program is folytatódik. Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az ország az EU tagjaiként képzeljük el a jövőnket. Azok, akik elvitatják a jogainkat, azok falanszter Európát akarnak. Büszke nemzet vagyunk, akik tudatában vannak annak, hogy többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk.

Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején – mondta a kormányfő. Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor, és van esély arra, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból. A kormány erős tempót diktál majd a következő hónapokban.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére