Eltiltottak egy keresztény tanárt a hivatásától, mert nem lánynak nevezett egy transznemű diákot

Résztvevők gyülekeznek a 19. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiváljának felvonulása előtt Budapesten, az Alkotmány utcában 2014. július 5-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. július 5. Résztvevők gyülekeznek a 19. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiváljának felvonulása előtt Budapesten, az Alkotmány utcában 2014. július 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Olyan beteg világot élünk, hogy egy tanárt már csak azért el lehet tiltani a hivatásától, ha nem a megfelelő névmásokat használja az identitásproblémás diákjainál.
Vágólapra másolva!

A Nagy-Britanniai Tanügyi Szabályozó Hatóság (TRA) úgy döntött, hogy a 33 éves Joshua Sutcliffe-et, aki korábban az oxfordi Cherwell Schoolban tanított, el kell tiltani a tanári hivatástól, mert nem használta az ún. preferált névmást egy magát férfiként azonosító diáklány esetében. A hatóság szerint a tanuló nem részesült "méltóságban és tiszteletben".

Sutcliffe elismerte, hogy volt olyan eset, amikor az egyik matematikaóra alatt egy diákcsoportot úgy dicsért meg, hogy "jól csináltátok lányok", ami nyilvánvalóan elég volt ahhoz, hogy a szóban forgó diák magára vegye. A hatóság szerint valószínűleg más esetekben is előfordulhatott, hogy a tanár nem használta a preferált névmásokat, azonban Sutcliffe tagadta ezeket a vádakat – számolt be a The Telegraph.

A TRA a matematikatanárt azért is bűnösnek találta, mert hitbéli alapon a melegházasság ellen foglalt állást, további bűnei közé tartozott az is, hogy „nem megfelelő" tartalmú videókat mutatott be a hallgatóknak a hanyatló férfiasság problémáiról.

– áll a szabályozó hatóságok döntésében.

Andrea Williams, a hivatásától eltiltott tanár ügyét támogató Keresztény Jogi Központ vezérigazgatója elmondta:

Sutcliffe a maga részéről azt mondta: "Lesújtott a testület döntése, és fellebbezni fogok".

Hozzátette:

Sutcliffe leghamarabb 2025-ben kérheti az eltiltás visszavonását.