Nagyon fontos döntést hoztak a britek női kerékpárversenyekről

Emily Bridges
Vágólapra másolva!
A British Cycling kilenc hónapos konzultációt követően kitiltotta a transznemű nőket a kerékpárversenyek női kategóriájából.
Vágólapra másolva!

Az új részvételi irányelvek értelmében, amely a döntéshozó testület szerint "a méltányosságon alapul", a transznemű sportolók a férfiakkal együtt egy ún. "nyílt kategóriában" fognak versenyezni. A női kategória "azoknak lesz fenntartva, akik nőnek születtek".

Ezen változtatások megakadályozzák, hogy Emily Bridges – Nagy-Britannia kiemelkedő transznemű kerékpárosa – az ország női csapatának tagja lehessen.

– közölte a British Cycling, hozzátették:

A transznemű nők korlátozás nélkül részt vehetnek majd a nem versenyszerű szabadidős és közösségi kerékpározásban.

Bridges, aki a junior férfi versenyszámok ígéretes versenyzője volt, 2020-ban vállalta fel transzneműségét és a nemi diszfóriája kezelésének részeként hormonterápiába kezdett. Ezután, a British Cycling transzneműekre vonatkozó szabályzata alapján jogosult lett az elit női versenyeken való részvételre, amely előírta, hogy a versenyző tesztoszteronszintjének a versenyzést megelőző 12 hónapban literenként öt nanomol alatt kell lennie. Néhány nappal a 2022-es nemzeti omnium bajnokság előtt azonban az UCI közölte, hogy Bridges részvétele csak akkor engedélyezhető, ha megerősítik, hogy jogosult a nemzetközi versenyeken való részvételre.

Ezt követően az elit női kerékpárosok egy csoportja felszólította az UCI-t, hogy "vonja vissza" a transzneműek részvételére vonatkozó szabályait és azt állították, hogy az Egyesült Királyság női sportolói

"hajlandóak bojkottálni" az eseményeket, mert "aggódnak a sportágukban való méltányosság miatt".

Bridges erre úgy reagált, hogy "zaklatottnak és démonizáltnak" érzi magát és hozzátette, hogy "semmilyen előnnyel nem rendelkezik" a versenytársaival szemben, ezt adatokkal is bizonyítani tudja.

Míg a British Cycling felfüggesztette, az UCI szigorította a szabályait, két évre emelte a kvalifikációs időszakot és a transznemű női versenyzők számára előírt tesztoszteron küszöbértéket 2,5 nmol/L-re csökkentette.

Márciusban a UK Athletics is megtiltotta a transznemű nőknek, hogy versenyein női kategóriában induljanak. Hasonló lépések történtek az úszásban, a triatlonban és a rögbi mindkét sportágában.

Számos tanulmány szerint a transznemű nők még a tesztoszteron-csökkentő hormonok szedése után is megőrzik a szív- és érrendszeri, valamint erőnléti előnyeiket a női sportolókkal szemben.

A transznemű sportolók egyes női sportágakban való részvételének kritikusai szerint ez aránytalan előnyt biztosít számukra társaikkal szemben és korlátozza riválisaik lehetőségeit. Mások azonban azzal érvelnek, hogy mivel nagyon kevés a transznemű élsportoló, a sportnak befogadóbbnak kellene lennie, a nyílt kategóriákat pedig diszkriminatívnak tartják.

A British Cycling közölte, hogy a csak nőknek szóló közösségi programja "továbbra is nyitott és befogadó marad a transznemű nők és nem bináris személyek számára", akik "továbbra is részt vehetnek a British Cycling tevékenységeinek széles skáláján, nemi identitásuknak megfelelően".