Karácsony Gergely szavai alkalmasak arra, hogy Magyarországot háborúba sodorják

Karácsony gergely

888
Vágólapra másolva!
A kimondott szavaknak a politikában, az álláspontoknak egy demokráciában mindig van következménye – mondta Nagy Ervin a XXI. Század Intézet elemzője a 888-nak.
Vágólapra másolva!

888: Karácsony Gergely főpolgármester múlt héten az ATV-ben azt állította, hogy „háborúban állunk Oroszországgal", majd amikor a műsorvezető korrigálni próbált, még rá is erősített erre a kijelentésre. Ez egy őszinte pillanat vagy egy elszólás volt Karácsony részéről?

Nagy Ervin: Ha elszólás lett volna, akkor nagyon ostobának kellene lennie a főpolgármesternek. Szerintem tudatos volt, annak ellenére, hogy ennyire élesen lehet, hogy nem akart fogalmazni. Egyszerűen beleállt abba a háborúpárti retorikába, amit Gyurcsány Ferenc megkövetel és ami most már jól láthatóan az egymással is vitatkozó, töredezett baloldal közös nevezője lett. Abban most is egyetértenek, hogy fegyvereket kellene szállítani a frontra és abban is, hogy az uniós szankciók általában hasznos eszközök – sok minden máson azonban éles vitákat folytatnak.

888: Karácsony a magyar baloldal legmagasabb pozíciójában lévő politikusa, járt Kijevben, a szankciók mellett is kiállt. Ezért adja magát a kérdés, hogy milyen hatással lehet Magyarországra nézve ez a kijelentés?

Nagy Ervin: A főpolgármester szavai alkalmasak arra, hogy Magyarországot a háborúba sodorják – ami egy felelős politikus részéről több, mint hiba. Budapest választott vezetőjéről beszélünk, az ellenzéki oldal legmagasabb pozíciójában dolgozó politikusáról. Oroszországban nem hiszem, hogy olyan pontosan látják a két oldal, a háborúpárti baloldal és a békepárti kormányzat mögötti társadalmi többség közti valós különbséget. Gondoljunk bele, nekünk is ugyanolyan sértő, ha például Reykjavík polgármestere mondja azt, hogy ilyenek meg olyanok vagyunk, így meg kell velünk szakítani a kapcsolatokat, mintha egy kormányzati ember nyilatkozza. És elnézést az izlandiaktól, csak az érvelés kedvéért éltem a nem létező példával. Arra szeretnék csupán rámutatni, hogy a hazánkból érkező háborúpárti retorika az egész országra veszélty jelent, attól függően, hogy azt egy választott ellenzéki vezető, vagy egy kormánypárti politikus mondaná.

Forrás: Origo

888: Lesz következménye a főpolgármester kijelentésének, akár a jövőre esedékes önkormányzati választás szempontjából?

Nagy Ervin: Lennie kell. A kimondott szavaknak a politikában, az álláspontoknak egy demokráciában mindig van következménye. Először is ezek után már biztos nem mondhatja azt a következő megmérettetés előtt, tekintettel a szavazók véleményére, hogy „mégsem vagyok háborúpárti"., Az ellenfelei ezt mindig fel fogják emlegetni. Jogosan. Egyelőre nincs Karácsony Gergelynek valódi kihívója, így nem relevánsak a népszerűségi mutatók.

888: Nyugati politikusoktól gyakorlatilag naponta hangzik el hasonló nyilatkozat, a legemlékezetesebb Annalena Baerbock német külügyminiszter megszólalása volt, aki szintén kijelentette: „Oroszország ellen vívunk háborút". Oroszország hogyan értékeli ezeket a megnyilvánulásokat?

Nagy Ervin: Olyannyira rosszul, hogy a német külügynek kellett magyarázkodnia. A háborús pszichózis nem visz minket közelebb a békéhez. Számomra úgy tűnik, hogy vannak olyan európai politikusok és politikai közösségek, ezek közé tartoznak a német zöldek is, akik versenyt beszélnek Oroszországgal szemben. Verbális csatát vívnak abban, hogy ki tud keményebbet mondani és ezzel az amerikai érdekeknek megfelelni. Remélni tudom csak, hogy Karácsony nem ebbe a russzofób nagyot mondási versenybe szállt be. Súlyos következményei lennének nem csupán a főpolgármesterre, hanem kockázatos Magyarország számára.

2023. május 25. Kijev napja, Karácsony Gergely Fotó: Merész Márton Forrás: Énbudapestem/Énbudapestem/Merész Márton

888: Mi az oka annak, hogy a magyar baloldal már több mint egy éve militáns, háborúpárti álláspontot képvisel, miközben a kutatások azt mutatják, hogy a magyarok a béke és a tűzszünet pártján állnak?

Nagy Ervin: A hazai baloldal mintakövető politika magatartást követ és kívülről irányítottá vált. A Nyugat majmolása, a megfelelési kényszer és tengerentúlról érkező anyagi és politikai támogatások mind ott vannak azon okok közt, hogy ebben az esetben sem a magyar állampolgároknak, hanem a külföldi donoroknak politizálnak. Egyébként is úgy tűnik, hogy feladták a hazai versenyt és most minden megtesznek azért, hogy az Orbán-kormányt kívülről buktassák meg. Nekik szól a háborúpárti retorika.