Kapkodnak a precíziós átállást segítő forrásokért a gazdálkodók

Fotó: Vémi Zoltán / VG
Versenyképességi és fenntarthatósági szempontok egyszerre indokolják a mezőgazdaság fejlesztését – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a PREGA megnyitóján.

Az agrárfejlesztések jövője fejben dől el – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára PREGA konferencia és kiállítás megnyitóján. Az agrárdigitalizációs és precíziós gazdálkodási rendezvényen elmondott beszédében azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fejlesztéseket nem a források, hanem az ismeretek hiánya akadályozza leginkább.

A precíziós átállást segítő pályázat ugyanakkor sikeres, már most csaknem 180 milliárd forintot biztosít körülbelül 5 ezer erő- és munkagép beszerzéséhez, eddig a jelentkezők körülbelül 85 százaléka jutott hozzá a támogatási okirathoz. Az államtitkár kormányzati küldetésnek nevezte a mezőgazdaság fejlesztését. A technológiai fejlődés segít megtalálni a legjobb egyéni megoldásokat a termelésben. Minden gazda más feltételek között dolgozik, de mindannyian erősíthetik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, ha a fejlődést a maguk javára tudják fordítani – mondta.

Ma már kétség sem fér hozzá, hogy agrárdigitalizáció nélkül nincs versenyképes termelés, és olyan eszközöket kell alkalmazni nap mint nap, amikről tíz éve talán még hallani se lehetett – jelentette ki Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora. Mint hozzátette, okos eszközöket viszont csak okos gazdák tudják igazán hatékonyan használni, ezért egyre fontosabb az agrárképzés, a szaktanácsadás. A rektor szerint a tudásmegosztással együtt felértékelődnek az ebben résztvevő vállalatok és egyetemek, valamint a technológiaváltást támogató kormányzati intézkedések.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a technológiaváltás jelentőségét aligha lehet eltúlozni a mezőgazdaságban – mondta előadásában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, hangsúlyozva, hogy a kihagyott lehetőségeket látva tűnik csak fel igazán, milyen mértékben könnyítik meg a mezőgazdasági munkát, és javítják a termelés jövedelmezőségét a precíziós eszközök. A korszerűsítést tehát nem lehet megkerülni, de a fiatalabb gazdanemzedék számára már nem is kérdés a digitális megoldások alkalmazása – mondta a NAK elnöke.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál Kft. tulajdonosa arra mutatott rá, hogy a mezőgazdasági gépgyártás jelenleg számos kihívással küzd, melyek között kiemelte a gyártási kapacitást korlátozó alkatrészhiányt, illetve a Green Deal által támasztott követelményeket. A hatékonyság nem csupán a technológára, hanem képzett agrárgépészekre is szükség van.

A Green Deal irányelvei miatt a legnagyobb változás a növényvédelemben fog bekövetkezni – mondta Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója. A növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentése a jelenlegi folyamatok miatt alapvetően nem elképzelhetetlen, az agrárdigitalizációs és precíziós megoldások hátteret adnak az új követelményeknek való megfeleléshez. A további fejlődést a fenntarthatósági előírások fogják meghatározni, melynek során a költségek emelkedésére kell számítani, és jelentősen megnő majd a szaktanácsadás szerepe.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink