Emelkedő költségek és árak a zöldségpiacon

Felemásnak ígérkezik az idei zöldségszezon, mert bár az időjárás most nem akadálya a termesztésnek, a költségnövekedések érvényesítésének sikerén múlik az ágazat eredménye. A félezer termelőt összefogó DélKerTész itthon és a külpiacokon is bővülést tervez.

Időjárási szempontból tavaly már minden rossz kijutott a zöldségtermesztőknek is: a fényviszonyok rosszak, az április fagyos, a május hűvös volt, a nyáron pedig a hőhullámok ártottak a vegetációnak. Ezek következtében az elmúlt évben a magyar termékek nem tudtak időben megjelenni az áruházláncokban, így nagyobb tere lett az importnak. Az idén ugyanakkor már húsvét előtt jelentős mennyiséget szállítottak az áruházláncokba a hazai paradicsomból és paprikából – mondta el Nagypéter Sándor, a több mint 500, elsősorban szentesi, illetve környékbeli zöldség- és – kisebb részben – gyümölcstermelőt összefogó DélKerTÉSZ elnöke.

Mint mondta, a nehézséget most elsősorban a költségemelkedések okozzák. Az üzemanyagok és az energia ára már a múlt nyár óta emelkedik, amit az orosz-ukrán háború csak fokozott.

A nagy élőmunkaigényű zöldséghajtatásban jelentős tehernövekedést jelent a munkabérek emelkedése is.

Az energiaköltségekről elmondta, hogy termelőkörzetükben a termálvíznek köszönhetően a gázárak megugrása közvetlenül nem sújtja a termelőket, de a villamosenergiáé – amelyet piaci áron kell vásárolniuk – már igen, ugyanis szükség van rá a termálvíz megfelelő helyre juttatásához.

A termelés inputanyagainak drágulása azt jelenti, hogy el kell érni a termelői árak 30-40 százalékos növekedését. „Ellenkező esetben jövőre el sem tudják kezdeni a termelést” – nyomatékosította. Mint mondta, a költségeik érvényesítésében most „jó úton” vannak, de még sok van hátra a szezonból. A frisspiaci termékek esetében hetente kell megküzdeniük az áruházláncokkal, ami átok és áldás is egyben – utóbbi azért, mert így van esély a sokszor ilyen rövid távon is emelkedő költségeik érvényesítésére. Az is igaz, hogy például

a hazai paradicsom és paprika pozícióját segíti, hogy a költségemelkedések a konkurenciát is érintik, az import csökkenése pedig teret ad a magyar termékeknek.

Nagypéter Sándor elmondta, hogy a hidegfóliáknak is kedvező az időjárás, a különböző paradicsom- és a paprikafajták hozama is jobb, mint tavaly, és biztosított az áruházláncok kiszolgálása.

Szerinte a friss piaci zöldségek esetében a magyar termelőknek a régiós vezető szerep kialakítására is lehetőségük van. A DélKerTÉSZ két-három éve kezdte a piacépítést, amikor azt tapasztalták, hogy a termelői fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan nő a termésmennyiség. Segíti a környékbeli országokban a terjeszkedést, hogy a szállítási távolságok rövidítése is fontos szempont lett. A korábban jellemző évi 1,2 milliárd forintos exportárbevétel tavaly már 2,3 milliárdra duzzadt. Idén májusban pedig már elérték az 1,3 milliárd forintot, miközben egy évvel ezelőtt ugyanekkor 460 millió forintnál jártak. Éppen a napokban szállítottak először egy német áruházláncba hegyes erős paprikát – mondott példát az exportszortiment bővülésére.

A növekedést további fejlesztésekkel támogatják, a logisztikai folyamatok felgyorsítását egy 2,7 milliárd forintos beruházással épülő több mint 10 ezer négyzetméteres csarnok segíti majd.

Ennek köszönhetően bővül a hűtőkapacitás, a kamionok kiszolgálása és a csomagolótér is. Az értékesített termékek mennyisége idén elérheti a 28 ezer tonnát, aminek több mint a fele csomagolt. A DélKerTÉSZ-nél egyébként a paprikaféléket 108, a paradicsomféléket pedig 34 hektáron termesztik. A zöldség- és gyümölcsértékesítés árbevétele idén elérheti a 17 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink