Postabontás

2022.05.19. 07:58

Kerékpárút lehetne a sínek között – vélekedik olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Ladóczki Balázs

A Pécs és Pécsvárad közt megszűnt vasúti közlekedéssel kapcsolatos gondolatokat többször olvashattunk már a Dunántúli Napló hasábjain. A Postabontásban nemrég megjelent egyik írás szerzője például leírta, hogy ezt a vasutat megszüntetni semmiképp nem kell, viszont a két sín közötti részt le lehetne betonozni és egy kitűnő kerékpárutat lehetne ott létesíteni. 

Ez a kerékpárút a Hármashatár-hegy előtt, s a Zengő alatt haladna el. Azaz egy csodaszép tájat felölelő, kitűnő kirándulási alap lenne: a legszebb helyen lehetne kerékpártárolót kiépíteni, onnan lehetne a bicikliket letéve, gyalogosan a Zengőre, illetve a környező helyekre kirándulni, majd aztán kerékpárral hazajönni. Biztosan nem kerülne többe a beruházás, mintha egy új útvonalon építenének ki egy kerékpárutat. A táv kb. 17 km, amit egy gyakorlott kerékpáros vígan leteker. Biztos, hogy a turistákat is vonzaná egy ilyen adottságokkal rendelkező bicikliút. 

A vasút is maradhatna, ugyanis teherszállításra még akkor is olcsóbb megoldás lenne, mint a közúti fuvarozás, ha azt csak alkalmanként használnák. Például nagy mennyiségű kavics, tégla, cement stb. szállítása a pécsváradi tüzéptelepre jóval olcsóbb lenne, mint több kamion közúti igénybevétele. 

Csak szervezés kérdése! 

dr. T. T. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!