Az élet iskolájánál nincs jobb

2022.05.22. 11:30

Az iskolafalak közt mindig zajlik az élet (Galéria)

Bár sokan vallják, hogy az élet iskolájánál nincs jobb tanítómester, az oktatási intézmények szerepe is meghatározó.

Mohay R.

Aki felsőoktatásban is részt vesz, közel húsz éven át tölti napjai nagy részét különféle iskolapadokban, így elvitathatatlan ennek az időszaknak a jelentősége a személyiség formálódásában, az élettapasztalatok megszerzésében. 

A tananyag változik – a képeken láthatunk a falon Lenin-idézetet, máshol a kötelező oroszórákba pillanthatunk be –, de a pedagógusok és a közösség szerepe sokszor meghatározóbb ennél. Bármennyire sok impulzus ér minket az élet folyamán, az iskolai élmények, kapcsolatok, egy-egy lelkes, empatikus tanár alakja mindig is meghatározó marad. 

Bár az oktatás anyaga, témái, módszerei és formái sokban változtak az elmúlt évtizedek során, s a digitális technológia korában egyre hangsúlyosabb változások várhatóak, van egyfajta állandóság is az iskolák működésében. Némely intézmény folytonossága már történetiségében is megragadható: egyetemünk mellett gimnáziumaink közt is akad, amely több évszázados történelemre tekint vissza. 

Az iskolai élet folyamatossága azonban abban is áll, hogy mindig is a fiatalság életének, hétköznapjainak szerves része volt és lesz. Az osztálytermek, folyosók és iskolaudvarok nyüzsgése, a diákság élni akarása, folytonosan megújuló kreativitása egyfajta megnyugtató érzést is magában hordoz, hirdetve, az élet, bármilyen történelmi és társadalmi események övezik is, utat tör magának, új és új élményeket, meglepetéseket tartogatva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában