A római út nyomában járnak

2022.05.24. 20:01

Időutazásra hívja az érdeklődőket a pécsi régészeti múzeum

Zs. J.

Forrás: JPM

A tavaly nyáron feltárt, és idén februárban sajtótájékoztatón bemutatott babarci avar kori gazdag aranyleletet még nem láthatja a nagyközönség, de így is számos különleges programmal készül a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya a Régészet Napjára május 27-én és 28-án. 

Pénteken (május 27.) délután kettő és hat óra között várják az érdeklődőket a pécsi Pierre Székely Kőkertbe (Káptalan utca 4.) arra a családi napra, amelynek keretében valamennyi korosztály megtalálja a számára legérdekesebb elfoglaltságot. Készíthetnek római ékszereket, lesz ételkóstoló, ruhabemutató, emellett megismerkedhetnek a lelőhely-felderítő műszerekkel, radarral, drónnal, fémkeresővel. 

Másnap, május 28-án 10.00–15.00 óra között Hosszúheténybe várják a régészet iránt érdeklődőket egy kirándulásra, egyben különös szellemi kalandra a szervezők. A látogatók az 1940-ben feltárt hosszúhetényi római kori villagazdaságot ismerhetik meg közelebbről. Bár a hatalmas főépületet mára a bozót kerítette fogságába, a szakemberek arra törekednek, hogy a rekultiváció után a helyszín bemutatható legyen. 

Ezúttal bárki elmondhatja ötleteit, véleményét az újrahasznosítással kapcsolatban. A lelőhely a régi 6-os főút felől autóval és rövid sétával, Hosszúhetény irányából pedig egy kisebb kirándulással érhető el. 

A hosszúhetényi római kori villa feltárásával kapcsolatban 1940 őszén a Dunántúl című lapnak nyilatkozott Dombay János, a Baranya megye Múzeuma akkori főigazgatója és az ásatás vezetője, aki elmondta, hogy feltételezése szerint itt az egykori pécs— szekszárdi római út mentén nagy római települések voltak és Hosszúheténynél ágazhatott el az a másik római út, amely Dunaszekcső felé vezetett.

Címkék#múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában