Régóta vártunk rá

2022.05.25. 08:58

Indul a mederrendezés, és záportározó is épül

Napokon belül megkezdődhet a Baranya-csatorna mánfai szakaszának régóta várt meder­rendezése.

W. K.

Mint azt Takács Zsolttól, a település polgármesterétől megtudtuk, a kivitelezővel a szerződést aláírták, a hivatalos munkaterület- átadás a közelmúltban megtörtént. 

A vízkár-veszélyeztetettség megszüntetését célzó beruházásra évek óta várnak a településen. Először 2017-ben nyertek 45 millió forint támogatást a mederrehabilitációra, a kivitelezésnek 2019 nyarán kellett volna megkezdődnie, ám az összeg kevésnek bizonyult – a legolcsóbb ajánlat is majdnem elérte a rendelkezésre álló pénzügyi keret dupláját. A műszaki tartalom csökkentése nem jelentett megoldást, ezért a támogatást az önkormányzat visszamondta. 

Helyette egy új lehetőség kínálkozott: a csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztésére kiírt pályázaton 2020-ban 100 millió forint támogatást nyertek, majd – miután a közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy ez az összeg se elegendő a beruházás megvalósításához – többlettámogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzat, amelyről a közelmúltban született meg a döntés. 

– Pozitívan bíráltak el az igényt, így megkezdődhet a várva várt fejlesztés, amelynek során a falu teljes hosszában, mintegy 1870 méteren rendbe teszik a Baranya-csatorna medrét, műtárgyak építésével kiegészítve, így védve meg több száz lakóingatlant és közintézményt egy esetleges újabb áradástól – emelte ki a polgármester. A munkálatok előreláthatólag nagyjából két hónapot vesznek igénybe. 

Takács Zsolt kiemelte, a fejlesztés második ütemére, egy záportározó építésére is nyertek 100 millió forint támogatást – az önkormányzat reményei szerint a belterületi me­derrendezést követően elindulhat ez a beruházás is, amely szintén kiemelkedő jelentőségű, hiszen ugyancsak a település villámárvizektől való védelmét szolgálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!