Villányért dolgoznak

2022.06.26. 08:14

Városi kitüntetéseket adtak át Villányban

Szombaton délután ünnepélyes keretek között adták át a városi kitüntetéseket Villányban, a városnapi rendezvényen.

Zs. K.

Mayer István polgármester köszöntőjében emlékeztetett, 2020-ban ünnepelte Villány a várossá válásának 20. évfordulóját, ám a pandémia az elmúlt két évben megakadályozta a méltó ünnepséget, ezért nagy öröm, hogy végre megfelelő keretek között megtarthatják a városnapi programot.

– Villány nagyon nagy elismerésben részesült, amikor megkapta a városi rangot. A település a több évtizedes munkának, a megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően érdemelte ezt ki, amely fejlesztésekért a villányi lakosok, a villányi vállalkozók, és az önkormányzat is sokat tett. A városi cím elnyerése azonban nem csak önmagában az elért eredmények (mint közműfejlesztés, közösségi terek fejlődése, vállalkozói fejlesztések) elismerése volt, hanem egy megelőlegezett bizalom is, hogy mi, mint a következő generáció tagjai, felelősséggel legyünk azért, hogy ugyanilyen volumenű fejlesztéseket hajtsunk végre, újabb és újabb lépéseket tegyünk Villány fejlődéséért – fogalmazott a városvezető, aki ezután Villány jelenlegi beruházásait sorolta fel.

A polgármester beszéde után átadták a városnapi kitüntetéseket azoknak, akiket a díjra a képviselő-testület döntése értelmében érdemesnek találtak.

Közszolgálati díjat kapott Neizer Zoltán, a Villányi Általános Iskola diáksportért végzett munkájáért, Michelisz József, az iskola német nemzetiségi oktatásban végzett munkájának elismeréseként, valamint Szücs János az iskola korábbi igazgatója az intézmény gyerekközpontú vezetéséért.

Közéleti díjat kapott dr. Erdős László, a villányi térség természeti értékeiért, és a természettudományos életben végzett munkájáért, és a Villányi Német Ifjúsági Tánccsoport a német nemzetiségi hagyományok ápolásáért.

Díszpolgári címet adományoztak Tiffán Ede borásznak, aki tanulmányai befejezésétől, 1964-től a mai napig Villányban, Villányért dolgozik. Nem csak szakmai tudásával adott példát követőinek, pályatársainak, hanem a magyarországi borturizmus élharcosaként munkatársaival megalapozta és létrehozta a Villány-Siklós Borút Egyesületet, melynek létrejötte és működése Villányt, és a borvidéket a hazai borturizmus és borkultúra meghatározó jelentőségű térségévé emelte.

Posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki dr. Kocsmár Simonnét. Nevéhez köthető a közös Szívvel a Nemzetért Villányi Polgári Egyesület. Egyházi tisztséget is betöltött, emellett aktív közösségi életet élt, példakép volt, a rászorulók megsegítéséért adománygyűjtő akciókat szervezett. 2018-ban nyugalmazott pedagógusként a köztársasági elnöktől Magyar Arany Érdemkeresztet kapott.

Posztumusz díszpolgári címet kapott Maurer György, Villány első polgármestere is. 1988-ban másokkal együtt megalapította a Villányi Borrendet, amelynek 25 éven át kancellárja, és az avatások ceremóniamestere volt. Ő volt a Villányi Vörösbor Fesztivál, majd később a „Ha Péntek, akkor Villány” rendezvény megálmodója is. 2004-ben a magyar borkultúra érdekében tett kiemelkedő tevékenységéért a Pro Vino Érdemérem kitüntetettje lett. Azok az alapkövek, amelyeket az ő városvezetése alatt tett le a település, a mai napig értékállók, és a villányi emberek érdekeit, jólétét szolgálják. Legbüszkébb az egészséges ivóvízért tett hatalmas, és sikeres beruházásra volt, melynek megvalósításáért Széchenyi-díjjal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!