Jó tanácsok!

2022.06.30. 18:18

Ízületünk bánhatja a légkondit

Tanácsokat kértünk a mentőktől, mire figyeljünk a kánikula alatt. A légkondira is kitértek, hogy ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre, és a hideg levegő befúvása ne legyen túl intenzív.

Zs.J.

Képünk illusztráció

Forrás: Laufer László

A tartós kánikula sok munkát adott a mentősöknek is. Baranya megyében a hőségriadó alatt átlagosan 10 százalékkal nőtt a mentőhívások száma. A megnövekedett esetszámot zömében közterületi vagy otthoni rosszullétek eredményezték. Különösen veszélyeztetett csoportok a gyermekek, idősek és a szív-érrendszeri betegek.

– A rosszullétek többnyire elkerülhetőek, ha a következő óvintézkedéseket betartjuk. A nagy melegben fontos, hogy ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre – mondta el lapunknak Drávavölgyi-Katz Judit mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat Dél-Dunántúli Régió kommunikációs munkatársa. – Kerüljük a magas koffeintartalmú italok, alkohol és cukros üdítők, valamint a zsíros, sós-fűszeres ételek fogyasztását. Részesítsük előnyben a vizet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen se tartózkodjunk a tűző napon. Amennyiben ez nem megoldható, viseljünk lenge ruházatot, sapkát, kalapot, napszemüveget. Továbbá gondoskodjunk a bőrünk védelméről magas faktorszámú naptejjel. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11 és 15 óra között. Felhevült testtel semmiképpen se ugorjunk vízbe, előtte mindenképpen hűtsük le magunkat.

Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be. Ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és a hideg levegő befúvása ne legyen túl intenzív. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben megfájdulhatnak az ízületeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában