Postabontás

2022.06.30. 19:01

Olvasónk szerint: reflexből ítélkezni könnyű

Megrázó eset járta be a sajtót a minap: egy magára hagyott újszülöttet találtak a márfai szőlőhegyen, de sajnos az életét nem sikerült megmenteni.

Dunántúli Napló

Forrás: police.hu

Rengeteg kommentet lehet olvasni a történtekkel kapcsolatban. De látni kell, hogy nem csak a szülőanya felelőssége a szőlőhegyen magára hagyott újszülött halála! Könnyű ítélkezni, hogy „Hogy volt képes rá?!”, „Miért nem adta inkább örökbe, vagy tette egy inkubátorba?” 

De próbáljunk belegondolni a következőkbe is: az anya kényszerhelyzetben lehetett, amit egyedül nem tudott megoldani, ez vezethetett a tragédiához. Talán bízott is benne, hogy megtalálják a csecsemőt, és jó helyre kerül. 
Minden bizonnyal egész további életében szenved a tettétől. 

De hol van az apa? Miért mindig csak az anyát ítélik el száz százalékban? Miért kellett eltitkolni ezt a megfogant életet? 
Nekem is nehéz elképzelnem, hogy nem az anyai védelmező ösztönök kerekednek felül, legyen a helyzet bármilyen nehéz is. De sajnos lehetnek olyan körülmények, amelyekre nem mindenki talál megoldást. Gondoljunk bele, hogy mennyi méltatlan, embertelen dolog vezethet oda egy nő életében, hogy erre a „megoldásra” jusson. Összetettebb ez a probléma annál, minthogy reflexből ítélkezzünk. 

Van lehetősége például ennek a nőnek félelem nélkül elmondania, hogy mi késztette erre a tettre? Okulunk belőle, hogy ritkuljanak a hasonló esetek? Elmondhatja, hogy merre keresett megoldást és milyen falakba ütközött? Feltárjuk az eset kapcsán a problémákat? Végül is sajnos nem egyedi az eset. 

És talán nem nyílik meg a föld a felvetésem kapcsán, hisz a csecsemőt magára hagyó nő is csak egy ember, aki maga is áldozat lehet. Kap ő majd valaha bárhol bármilyen lelki terápiát, hogy fel tudja dolgozni a történteket? Vagy csak bezárjuk a börtönbe húsz évre büntetésképp, és azzal el is van intézve a dolog? 

Holland 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!