Postbontás

2022.07.01. 08:13

Mozgásérzékelő lenne a megoldás - véli olvasónk

DN

Fotó: Shutterstock

A Magyarország KicsiNagykövete díj átadási ünnepségén nem lett volna rossz, ha a Magyarország Kicsi Feltalálói díj is szerepelt volna. A gyerekek fantáziája, kreativitása sokszor túltesz a felnőttekén. Egy példa a sok közül: unokám rákérdezett pár évvel ezelőtt, hogy az előszobában lévő lámpa miért kapcsol be, amikor feléje közeledünk. 

Az a magyarázat, hogy ez egy mozgásérzékelős lámpa, rögtön elindította a fantáziáját, hogy akkor ez a megoldás az utcai közvilágításnál is működne. Az ötletet akkor elengedtem a fülem mellett, de most, hogy világszerte az energiatakarékosság került a célkeresztbe, és vannak olyan elképzelések, hogy visszaállítják a közvilágításnál a régen alkalmazott, de elfelejtett kétégős közvilágítási lámpákat, amelyekben az egyik égőt az éjszaka egy bizonyos szakában kikapcsolják, figyelemre méltónak találom az unokám felvetését.

 Amit megerősít az is, hogy az egyik város körfogalmi közvilágítási lámpáit mozgásérzékelősre cserélik ki. Ennek kapcsán is eszembe jutott a javaslat. Különösen ott lehetne alkalmazni, ahol éjszaka kicsi a forgalom – például a peremkerületi utcákban. A lámpa közelébe érő embernél bekapcsol, majd fél perc működés után kikapcsol, és bekapcsol a következő. Ha ez a megoldás megvalósulna, unokám joggal pályázhatna a Kicsi Feltalálói díjra. 

Frantó 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában