Kiűzték a törököt

2022.08.14. 20:21

A hétvégén ellepték a siklósi várat a hagyományőrző csoportok Galéria - (Videó)

Ismét megelevenedett a középkor a siklósi várban, a háromnapos várfesztiválon kétszer is kiűzték a császári csapatok a törököket a várból.

Zs. K.

Nagy sikerrel zajlott az idei Siklósi Várfesztivál, péntektől vasárnapig napközben szórakoztató programokkal készültek a látogatóknak, óriásbábosok, solymászok, zászlóforgatók mutatták be műsorukat, és csaknem kétszáz hagyományőrző lepte el a várkertet és a várudvart.

 

A nyitónapon korabeli öltözékben Riegl Gábor polgármester és Szentgyörgyváry Péter várkapitány köszöntötte látogatókat. Ezután a Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Borrendje foglalta el a színpadot, hogy borlovaggá avathassa Nagy Csaba országgyűlési képviselőt és Lipics Zsoltot, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját. A színpadon ezután fellépett többek között a Dolce Hegedűegyüttes és a Nihil Chips helyi rockzenekar, az esti koncertet pedig Pápai Joci adta.

A szombat délelőtti felvonulás sajnos az eső miatt elmaradt, a délutáni szabadtéri programokat azonban megtartották. A várkertben kézművesek, gasztroudvar, boros standok várták a látogatókat, a színpadon pedig latin táncosok, a Szabó Család zenekar, a Don’t stop the Queen szórakoztatta a közönséget az esti fő fellépő előtt.

Az eredetileg a várkertbe tervezett csatát a nedves talaj miatt a várudvarban rendezték meg, ahol aztán még nagyobbat szóltak az ágyúdörrenések, de a császár csapatainak sikerült legyőzniük a törököket, akik másnap újra megkísérelték visszafoglalni a területet, de a keresztény haderő ekkor is helytállt, és végleg kiűzte őket Siklósról.

A hagyományőrzők ez évben először nem egy megtörtént ütközetet adtak elő, hanem fiktív történeten alapult a csata, amely során a keresztény sereg az utolsó pillanatban érkezett, hogy megmentse a várkapitányt a haláltól. A törököket végül diadalmas győzelemmel űzték ki a várból.
Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta, a szombati változékony időjárás ellenére is sokan érkeztek a várfesztiválra, és az esti Halott Pénz koncertjén is rengetegen voltak, vasárnap pedig már a napsütéses időjárás még többeket csábított a várba és a várkertbe, ahol újabb látványos bemutatókat tekinthettek meg.

 

Siklós az egész éves rendezvénysorozatát a várossá válás 45. évfordulójára fűzte rá. A március végi, nagy sikerrel megtartott SIKLÓS 45 utáni a másik nagy húzórendezvényt, a Várfesztivált is kiemelt szervezés előzte meg, a várkert kitelepülőit és az esti koncerteket az Acona Rendezvényszervező cég rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában