Gyülekező Sásdon

2022.08.18. 13:29

Ellepték a fehér gólyák a baranyai kisvárost

Nem mindennapi képeket osztottak meg a baranyai kisvárosról a közösségi oldalon, ahol egy sásdi utca emeletes házain több gólya üldögélt.

Zs. J.

Az egyik kép készítőjével, Pataki Andreával sikerült beszélnünk, aki megemlítette, hogy a régi sásdi lakosok sem emlékeznek ilyenre, hogy ennyi gólya gyűlt volna össze. Meg is számolták őket, összesen 34 gólya ücsörgött a Deák téri emeletes házak tetején augusztus 17-én este.

Augusztus vége felé a gólyák csapatokba verődve gyülekeznek, hogy elinduljanak Afrika felé. Népi megfigyelések szerint az első gólyák augusztus 20-án, Szent István napján indulnak el, de szeptemberben is megfigyelhetők kisebb vonuló csapatok. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület korábbi közleményében írta, hazánkban fészkelők esetében a vonulást a fiatalok kezdik meg, néhány tapasztalt madár vezetésével. Az öregek egy-két héttel később indulnak.

A mondás szerint, ha a gólyák korán indulnak el, akkor kemény tél várható. Ha ezt vesszük alapul, akkor kevésbé lesz zimankós a tél.  

A gólyák gyülekezőjéről egy videó is készült. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!