Még dolgoznak a tűzoltók

2022.08.19. 12:41

Van, ahol még mindig izzik a parázs a tegnapi tűz nyomán (Galéria)

Az összegzés szerint több mint nyolc hektáron pusztítottak a lángok.

Zsigmond József

Volt olyan égő ház, amelyből má nem tudták kimenekíteni a kutyákat. A Lőtér dűlőben ma délelőtt önkéntes tűzoltókkal, polgárőrökkel beszéltünk, és a városháza munkatársa is nyilatkozott kollégánknak.

Van olyan terület, ami tovább izzik a tegnapi nagy pécsi tűzeset után. Számos hivatásos és önkéntes tűzoltó megállás nélkül azon dolgozik, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Beszéltünk olyan polgárőrrel, aki a helikopteres oltásról adott felvilágosítást, de olyan önkéntes tűzoltó is volt, aki szomorú történetekről is beszámolt oldalunknak.

Drón adta meg a GPS-koordinátákat a helikopternek

– Most néztük át drónnal a területet, hogy van-e még olyan rész, amelyik nagyon izzik – említette meg lapunknak a helyszínen a Baranya Megyei Polgárőr Drónpilóták segítője. – Észak felé a hőkameránk 160 fokos területet mért, ott még nagyon izzik, míg a többi terület 50-60 fokra visszahűlt – tette hozzá.

Mint megtudtuk, tegnap attól tartottak, hogy a fenyves be is belekap a tűz, ami még nagyobb bajt okozott volna. A hőkamerás drónnak itt is fontos szerepe volt. A helyszínre érkező honvédségi helikopter, amely Orfűről hozta a vizet, a drón által meghatározott GPS-koordináta területre öntötte a vizet, így sikerült megakadályozni, hogy a fenyvesek felé, illetve a lakóövezet felé terjedjen a tűz. Úgy tudjuk a honvédségi helikopter ötször fordult, és egy forduló alatt 10 köbméter vizet szállított.

Két kutya bennégett a házban

– Tegnap kaptuk a riasztást, hogy hatalmas nagy tűz van, és minden egységre szükség van – mondta Vecsernyés Mónika, a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület elnöke. –  Tizenkilenc fővel vonultunk ki, a fiatalok is érkeztek velünk, és ők is nagyon jól helyt álltak. Sajnos nem mindent tudtunk megfékezni, volt egy épület, ami teljes terjedelmében égett mikor kiértünk. Három gázpalack robbant fel, és sajnos két kutya is bent égett – emlékezett vissza a tegnapi történtekre az egyesület elnöke.

A legnagyobb nehézségeket a vízhiány és az útviszonyok okozták, illetve azt is szóvá tette az egyesület elnöke, hogy voltak olyan makacs lakók, akik nem akarták elhagyni az ingatlant. A mai nap az egyesület kora reggeltől kilenc fővel van jelen a helyszínen, míg beszélgetünk máris hívják őket, hogy hová kell menni segíteni, mivel vannak olyan területek amik izzanak.

Búcsúzunk, és már siet el Vecsernyés Mónika, annyit hozzátesz: azt ne felejtse el megírni, hogy voltak olyan lakók, akik palacsintát, dinnyét, vizet hoztak a tűzoltóknak.

Megkezdődik a károk felmérése

– A legelső beavatkozó az önkormányzat részéről a katasztrófavédelmi szakembereink mellett a Tettye Forrásház Zrt. volt, aki vizet szállított minden létező járművével – mondta a Lőtér dűlőben a városháza sajtóosztályának munkatársa. – Folytatjuk a munkát, a legsürgősebb, és az egyik legfontosabb beazonosítani a károsultakat. Felvenni velük a kapcsolatot, hogy milyen igényeik vannak ebbe a nehéz időkben, amibe kerültek. Az erdészeti szakembereink az erdőben eset károkat mérik fel, míg a Biokom a dűlő utakban esetleges károkat, ezek most a legfontosabb teendők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!