Versengtek a csapatok

2022.09.24. 20:20

Baranyán kívül is hódít a geresdlaki gőzgombóc (Galéria)

Ha valaki megemlíti a baranyai település, Geresdlak nevét az országban, rögtön három dolog juthat eszünkbe róla: a gőzgombóc, a mézeskalácsfalu és az, hogy ezen a településen él a legtöbb finn Magyarországon.

Zs. J.

Immár tizenöt éve, szeptember legelején a település egy kisvárossá alakul, így történt ez szombaton is. Nem meglepő, mert a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál tizenöt éve indult el hódító útjára. Azóta a sváb specialitás, a gőzgombóc, meghódította az országot, de híre már átlépte az országhatárt is. A baranyai település számos határon túli községgel tart szoros, baráti  kapcsolatot. Idén a gőzgombóc fesztiválra a testvértelepülések az osztrák Raaba-Grambach, a székely Mikóujfalu és a Pest megyei Zebegény külön küldöttséggel érkeztek, hogy a fesztivál ideje alatt megerősítsék testvértelepülési kapcsolatukat.

Visszatérve a gőzgombóchoz. Az idei egy leggel szolgált: idén a fesztivál főprogramjára, a gőzgombóc készítő versenyre rekord számú nevezés érkezett.

A korábbi években átlagban 27 csapat indult, idén azonban összesen 36 nevezett. Jöttek csapatok Baranyából (Pécsről, Mohácsról, Pécsváradról, Erzsébetről, Székelyszabarról, Nagyharsányból, Geresdlakról), Császártöltésről, Hartáról, Zebegényből, Kisvejkéről, Budapestről, és Székelyföldről Mikóujfaluból. Készült hagyományos, babos, káposztás gőzgombóc, de az édes változattal is találkozhattak az érdeklődők.

Délelőtt a fesztiválon felléptek a helyi óvodás és iskolás csoportok, közben a sátorban készültek a gőzgombócok, ezek illata megtöltötte az egész sátrat. A tömeg fokozatosan nőtt, egymás után álltak sorba az érdeklődők, hogy a főzőcsapatok ételeit megkóstolják. Kora délután volt az eredményhirdetés, ez alapján a geresdlaki Tierschutzknedl csapata vehette magához egy évre a vándordíjat, Knédli Rézit. Délután fellépett a jódlikirálynő, az osztrák Petra Böck, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda székely humoristái varázsoltak mosolyt az emberek arcára. Este a  Neoton Família Sztárjai nagykoncertje, tűzijáték, majd a bál zárta a Gőzgombóc Fesztivált. Aki idén lemaradt, annak egy évet kell várnia, hogy bepótolhassa ezt a fantasztikus programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában