Postabontás

2022.10.05. 07:46

Mi lesz veled, Mecsekoldal? - teszi fel a kérdést olvasónk

A Magaslati út lakói felháborodottan tiltakoznak az úgynevezett „kaspók” kihelyezése okán.

bama.hu

Az első, amit mindjárt az elején tisztáznunk kell, hogy szó sincs kaspókról. Sem az ötletgazdák, sőt, a növények kitelepítését szakmailag irányítók sincsenek feltehetően tisztában a kaspó fogalmával. A pontosság kedvéért idézzük be a Wikipediát: „A kaspó a mai magyar szóhasználatban öblös mázas kerámiaedény, külső cserép, amelybe nem helyeznek virágföldet, hanem a virágot cserepestől helyezik bele.” Tovább olvasva még pontosabb információt kapunk: „A kaspó a francia cache-pot összetett főnév magyarítása. Szó szerint (virág)cserépvédőt, cseréprejtőt jelent.”
A pécsi média is kaspós örökzöldekről ír, hangzatos szalagcímekben, ám azok sem kaspók.

Egyébként is másról van itt szó. Horváth Tamás képviselő, ha már a Magaslati úti polgárokat képviseli, előbb vehette volna a fáradságot és összehívhatta volna a lakókat, talán lettek volna szakszerűbb javaslatok is.
Nézzük meg a problémákat botanikai, természet- és környezetvédelmi oldalról alaposabban, a teljesség igénye nélkül.
Az elmúlt években folyamatosan pótolták a Magaslati út hársfáit, érdekes módon akkor nem hivatkoztak a közművekre, de az ún. „fideszes közműtörvényre” sem. A közművek – többnyire – egyébként is a másik oldalon vannak, ezen az oldalon csak a bekötések.

Rendben, ne ültessünk közműpusztító hársfákat, bár ennek nyomát eddig nem tapasztalta senki. De hogy elképesztő műanyag cserepeket helyezünk ki tájidegen tujacsemetékkel és divatos levendulával?
Az ötletgazdáknak csak idáig terjedt valószínűleg a szakmai ismerete. Ha nem fát, akkor mit lehetett volna ültetni? Bizony, itt vannak a Mecseken őshonos cserjék, több mint egy tucat, szebbnél szebb megjelenéssel, változatos virágzási időszakkal. Ezek a cserjék jobban illeszkednek a Mecsekoldal természetes utcaképébe, gyökérzetük semmiféle kárt nem tenne a közművekben, akár a hársak sem.

Nézzük meg kicsit közelebbről a fantasztikus műanyag cserepeket, vagy ahogy ma már emlegetik az emberek, a „rusnya sárga köcsögöket”. A cserepek alá bedarált aszfalthulladékot tettek, amely egyértelműen környezetszennyező, még azt a fáradságot sem vették, hogy eredeti mecseki mészkőzúzalékot hozzanak, azt, ami az egész Mecsekoldal alapkőzete. Ha belenézünk a cserepekbe, akkor a föld tetején Komlóról származó vulkanikus andezitzúzalékot látunk, amit sohase teszünk a cserépbe, az az aszfaltburkolat egyik alapanyaga. Talán ez volt a legolcsóbb…
Kérdés, mit keresnek a tuják egy több mint 50–60 éves hársfasorban? A tuják, Magyarországon nem őshonosak, kertekben, parkokban inkább szoliterként, vagy újabban örökzöld sövényként ültetik. A rohamosan terjedő gombabetegségek miatt nem is érdemes, hiszen sorban csonkítják, kivágják a régieket.

Le lehet szögezni – egyéb példákkal is alátámasztva –, hogy a pécsi önkormányzat, a képviselői, a közterületek, és védelem alatt álló területek gondozásával megbízott Biokom is folyamatosan súlyos szakmai hibákat követnek el. 

Fazekas Imre, biológus, természetvédelmi szakértő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!