A megyeszékhelynek húzó szerepe van

2022.10.06. 07:00

Felrúgja az évtizedes megállapodást a pécsi önkormányzat

Miután a két évtizedes múltra visszatekintő Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulásból kilépett nyáron Pécs, nemrég ennek folytatásaként újabb megállapodást dobtak el.

B. M.

Fotó: Laufer László

A város baloldali koalíciója még nyáron döntött úgy, hogy felrúgja a 20 éve - tehát még az MSZP-s városvezetések alatt is - működő, több mint negyven települést tömörítő Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulással kapcsolatos megállapodást. Arra hivatkoztak, hogy a kistelepülések nem teljesítik az adatszolgáltatásukat, és ezért Pécs egy jogszabályváltozás miatt állami forrásoktól eshet el. A nemzeti oldal szerint ez csupán kifogás, politikai bosszú volt. 

A baloldal persze azzal védekezett, hogy az állami támogatások lehívását kockáztathatják, mert néhány település nem szolgáltatott adatot az illetékes állami szerveknek. Néhány nappal ezelőtt pedig a közös szociális, család- és gyermekjóléti intézményi feladatellátásra vonatkozó megállapodásnak is végett vetett a baloldal. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint elhibázott és szomorú döntést hoztak már nyáron is azzal, hogy kilépnek a társulásból, ami egy jogszabály félreértelmezéséből eredt. Ha komolyan vesszük, hogy a városnak meghatározó szerepe van az agglomerációban, akkor újra kell gondolni a kilépést, a legtöbb megyeszékhely húzza a környező településeket. A társulásból való kilépés pedig anyagilag sem éri meg a városnak. 

Péterffy Attila polgármester azt állította, hogy a kilépések ellenére szeretnének visszatérni a társulásba. Vele szemben a volt alpolgármester, Bognár Szilvia is úgy érvelt, hogy a megállapodások felrúgása helyett maradni kellene a szervezetben, mert más fontos tényezőkön túl jobbak az anyagi és a pályázati lehetőségek is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!