Közlemény

2022.10.06. 11:23

Reagált a polgármester: Péterffy elítélte a pécsi kukások sztrájkját, ami szerinte jogtalan

A baloldali városvezetés közleményben reagált a Biokom dolgozóinak sztrájkjára, amit Péterffy Attila pécsi polgármester „jogtalannak" nevezett, követelésüket „valóságtól elrugaszkodottnak" tartotta, valamint a kormányt is hibáztatta egyszerre.

Fotó: Laufer László

Péterffy Attila közleményében azt írta, hogy október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik.

„A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek" - fogalmazott a város első embere.

A politikus azt mondta, hogy a szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására, mert a közegészségügyi kockázat mérséklése az ő kötelességük, erről Baranya vármegye főispánját is értesítette.

Berényi Zoltán, az ÖPE-KNDP képviselő kora délután közölte, a dolgozók esetében az utolsó csepp lehetett a pohárban az, hogy Pécs városa egyáltalán nem tekinti partnernek a városi közszolgáltatásban dolgozókat, a saját embereit viszont annál is inkább csak. Hozzátette: a legutóbbi közgyűlésen 200 millió forintot füstölt el a Péterffy-féle rezsim, többek között egy olyan pályázatra még nem is létezik, de már egy száz milliós tanulmányt készítenek. 

„Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra ésszerű keretek között a bérigények" – fogalmazott közleményében. – Gondoljuk csak a megemelt cégvezetői fizetésekre, tanácsnokokra, biztosokra, akiknél a 200 százalékos béremelés is megtörtént az elmúlt időszakban. Mindeközben Péterffy Attila a sajtóközleményében a dolgozók 80 százalékos emelését rendszeridegen dolognak tekintette. Szerintünk ez az alap tekintettel arra, hogy a másutt meg látjuk, két kézzel szórják a pénzt barátoknak, a haveroknak például eredménytelen átvilágításokra. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában