Feljelentés hiányában

2022.12.09. 07:00

Nem nyomoznak a Bőrklinika ügyében a pécsi rendőrök

A Bőrklinika és a Mandulás kemping ügyében a Baranya megyei rendőrök nem vizsgálódnak, mert nem kaptak bejelentést. Kérdéseinkre ezért nem is válaszoltak konkrétan.

B. M.

Fotó: Laufer László

Azt követően, hogy októberben a baloldali városvezetés a Mandulás kempingért és 200 millió forintért cserébe odaadta a belvárosi bőrklinika területét, számos kérdést tettünk fel az Országos Rendőr-főkapitányságnak, amely azonban a baranyai hatósághoz irányított bennünket. 

A szervezettől egyebek mellett megkérdeztük, vizsgálhatják-e, hogy 2021-ben, amikor már az önkormányzat tervezte a csereügyletet, akkor a háttérben a Mandulás kempinget birtokló Amandula Kft.-ben tulajdonosváltás volt. És a cégadatokból annyi derült ki, hogy 126 millióért cserélhetett gazdát a cég, mivel a cégbeszámolóban ekkora kötelezettség szerepel. Ellenben az önkormányzat szerint ennél sokkal többet, nettó 795 milliót ér a Mandulás kemping, és végül ennyiért vették meg a csere alapján.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy feltűnő értékkülönbség alapján indítanak-e hatósági vizsgálatot. Vizsgálják-e – akár a NAV mint társhatóság – az Amandula Kft. előző tulajdonosainak céges bevételeit, illetve az új tulajdonosok céges kiadásait az ügylet után, hogy valóban 795 millió forintért vásárolták meg a területet birtokló céget tőlük, vagy pedig 126 millióért.

Vizsgálják-e azt, hogy az önkormányzat által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a „kontroll”-értékbecslés egy hónappal azt követően történt meg, hogy a képviselők döntöttek az ingatlan eladásáról, így ennek hitelessége megkérdőjelezhető. Vizsgálják-e azt, hogy mindkét ingatlan esetében ugyanaz a cég végezte el az értékbecsléket. A hatóság foglalkozik-e azzal, hogy a Mandulás kempingre vonatkozó piaci értékbecslést (ami megalapozta a 795 milliós értéket) nem a kempingre vonatkozó „szálláshely-szolgáltatás” besorolás alapján állapították meg, hanem úgy, mintha lakóövezet lenne.

A rendőrség azonban a konkrét kérdésekre nem adott választ, a levelünkre úgy reagált, hogy „a kérdezett esettel kapcsolatban válaszadásunk időpontjáig bejelentés, feljelentés nem érkezett a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra, rendőrségi eljárás nem indult”.

Hozzátették: mindenkinek alanyi joga, hogy a vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozza, és valamennyi esetben vizsgálják, hogy annak elbírálása a hatáskörükbe tartozik-e, ha igen, úgy megteszik a szükséges intézkedéseket. A vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetben csatolva a feljelentéshez – fogalmaztak.

A nyomozóhatóság abban az esetben, amikor saját maga észleli a jogsértést, azonnal intézkedik a jogsértés megszüntetésére és az elkövető elfogására – közölte megkeresésünk kapcsán a hatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!