Félezer civil is tiltakozik

2023.01.27. 19:51

Fenyegetéses botrány lett a Magyarürögi úti patakrendezésből

A városházi jobboldali ellenzék szerint a hűtlen, illetve a hanyag kezelés gyanúja is felmerülhet akkor, hogyha a Gyurcsány Ferenc pártjaival szövetkező pécsi önkormányzat továbbra is ragaszkodik az elképzeléseihez a Magyarürögi vízfolyás kapcsán.

Bóka M.

Fotó: Laufer László

A baloldali Tiszta Kezek frakció szintén keményen kritizálta a város irányítókat, miközben a civilek is folyamatosan tiltakoznak. Az érintett cég szerint ők viszont készenlétben voltak. 

A jelenlegi polgármester, Péterffy Attila vezette pécsi önkormányzat írta ki a közbeszerzést 2020 tavaszán, amin kiválasztották a Magyarürögi vízfolyás rendezését elvégző kivitelezőt. Az önkormányzat azonban nem indította el a munkát, de a helyiek már a közbeszerzési eljárás előtt is jelezték, hogy nem értenek egyet a beruházással. A baloldali koalíció végül politikai okokból átterveztette a beruházást, a patakmeder rendezését, ezért viszont új körbeszerzést kell kiírni. A baloldal politikai okból akart kihátrálni a már megkötött a szerződésből, de úgy, hogy közben 14,6 milliót akkor is kifizetne a vállalkozónak, hogy az még a gyakorlatban semmi nem csinált a területen. 

Fenyegetést emlegetnek

Az ügy kapcsán a közgyűlésen a hűtlen, illetve a hanyag kezelés bűncselekmények gyanúját is feszegette a jobboldal, amire válaszul – a Fidesz, a KDNP, az ÖPE szerint – a szocialista-gyurcsányista városirányítók megfenyegették őket. Mint közleményükben írták, miután figyelmeztették a polgármestert, Péterffy Attila és gazdasági alpolgármestere, Ruzsa Csaba a képviselők nyílt sértegetésébe kezdett, majd „maffiatempóban egyszerűen megfenyegették" őket, hiszen közölték velük, a képviselői keretükből fogják levonni ezt a 14,6 millió forintot, ha most nem tudják elintézni a kifizetést. 

A nemzeti oldal szerint „Ruzsa Csaba az ülést követően nyilvánosan közölte: bosszúból elterjeszti a városban, hogy az ellenzék egyes képviselői a pécsi vállalkozók ellen dolgoznak – ami természetesen hazugság!"

Tiszta Kezek: rajtakapták a városvezetőket

A baloldali Tiszta Kezek Frakció szintén nem ment el szó nélkül a történesek mellett, mondván azért jó, hogy „a Tiszta Kezek Frakció tagjai a közgyűlésben dolgoznak, mert egyrészt sikerült megakadályoznunk (egyelőre, átmenetileg), hogy az MSZP-DK-Jobbik-Momentum-LMP alkotta városvezető konglomerátum 14,6 millió forint közpénzt adjon ajándékba egy vállalkozásnak. Másrészt ez az ügy alkalmat adott arra, hogy a városvezetők megmutassák igazi arcukat: ha rajtakapják őket, szembesítik őket hiányosságaikkal, nem riadnak vissza a képviselők fenyegetésétől sem".

Félezer civil aláírást gyűjtöttek

A közgyűlésen a tiltakozó civilek fontos dokumentumot adtak át a képviselőknek, amiben leszögezték: „mivel a korábbi lakossági egyeztetések eredménytelenek voltak, ezért 25 család tiltakozó levelet küldött a polgármesternek, mivel erre válasz nem érkezett, petíciót kezdeményeztek, amit eddig 539-en írtak alá. A civilek pedig azt feszegetették, hogy "nem lett volna jobb, ha a vállalkozói szerződés megkötése előtt lefolytatják az egyeztetéseket a lakossággal?" 

Azt is felvetették levelükben, hogy ha a környéken lakók kérésére tavaly augusztusban elkészült az ökokológia szakvélemény, ismertették-e azt környék lakóival? Ha nem, akkor mire alapozzák azt a kijelentést, hogy lakók igényeinek megfelelő megoldás született?

A cég is írt levelet

A kivitelező cég vezetői pedig azt írták az önkormányzatnak, hogy 2021 júniusában – Péterffyék által aláírt szerződésük hatálybalépésekor – 150 millió forint értékben intézkedtek arról, hogy a munkához szükséges anyagokat megvegyék, s állításuk szerint később a megrendelt anyagok nagy részét értékesítették, mindössze az egyedileg gyártott elemeket nem tudták eladni. Ez utóbbiak értéke nagyjából hatmillió forint, s ennek megvételéről nincs is vita az önkormányzaton. Annál inkább a cég által kért 14,6 milliós igényen, amivel kapcsolatban a kivitelező úgy érvel, hogy a "szükséges kapacitásunkat mindvégig rendelkezésre bocsátva tartottuk". 

Most is 100 milliós keretszerződésük van

A vállalat egyébként már korábban is dolgozott az önkormányzatnak – erre utalnak is –, de jelenleg is életben van kettő, a Biokommal megkötött gépek bérlésére vonatkozó keretszerződésük, amelyek összesen nettó 100 milliós értéket képviselnek – legalábbis a Biokom honlapjára feltöltött, a laikus pécsiek számára egyáltalán nem egyszerűen elérhető dokumentum szerint. 

A helyzetet az is árnyalja, hogy több városházi forrásunk  szerint a cég egyik tulajdonosának közeli hozzátartozója Pécsen DK-s irodavezető és az egyik pécsi alpolgármester asszisztense, valamint közeli kapcsolatot ápolhat, vagy ápolhatott az egyik jobbikos önkormányzati képviselővel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában