Szalontüdő, szén és benzin

2023.01.29. 11:31

Egy városkép pár évtized alatt is rengeteget változik (galéria)

A régi épületek az évek múlásával vagy új köntöst kaptak, vagy elbontják őket.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Az időutazásunkat Pécsen kezdjük, a vasútállomásnál. A Szabadság út alján, a vasútállomás közvetlen közelében állt a Lokomotív étterem, a korábbi Ketterer étterem, melyet 1896-ban Ketterer Gyula alapított. Az éttermet a tulajdonos szállodává akarta átalakítani, de az első és második világháború keresztülhúzta számításait. Az étterem az 1950-es években is népszerű volt különleges étlapja miatt, ahol számos belsőségből készült étel szerepelt.

Kihagyhatatlan volt a peisli (szalontüdő) zsemlegombóccal, a máj- és szívpörkölt, a csülökpörkölt, az ormánsági töltött káposzta, a levesek közül a Jókai-bableves, míg az édesszájúak a vargabélesre esküdtek, hogy ennél jobbat sehol máshol nem ettek. Az épületet 1985-ben lebontották, így már csak emlékezetekben, fotókon él tovább. Hasonló sorsa jutottak a 1990-es években az Ágoston téri tömbházak, a Zsolnay Vilmos úti régi épületek, illetve a 2000-es évek elején a pécsi Bútorgyár a távolsági buszpályaudvar közelében. 

A változás szele nemcsak a régi épületeket érintette, hanem az ipari létesítményeket is. Az urán- és a szénbányászat megszüntetésével az ipari létesítmények elvesztették jelentőségüket, s idővel elbontották őket. Több ipari építményt Baranyában robbantással semmisítettek meg, így például a komlói légaknát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában