Magyarország ételét készítik

2023.01.30. 11:23

Nem blöffölt a pécsi Blöff Bisztró két csapata

A Blöff Bisztró két csapata is bekerült a Magyarország étele verseny idei döntőjébe. A szakácsoknak nem ismeretlen a pálya, hiszen tavaly arany minősítéssel az előkelő harmadik helyezést érték el a gasztronómiai megmérettetésben.

Zs. K.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjéből, melyet szombaton Felcsúton rendeztek meg. A továbbjutók között van a Blöff Bisztró két séf csapata, a Most és mindig! (Miseta Zoltán és Németh Norbert), valamint az Ifjoncok (Lőrinc Gyula és Kotok Kajus) is, akik pontszámaik után a negyedik, illetve a kilencedik helyen jutottak tovább a verseny március 18-i döntőjébe.

Az idei szakácsverseny kiírása a Petőfi centenáriumhoz kapcsolódik, és a Hortobágy a témája. A szervezők elvárásként fogalmazták meg, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve a költő életéhez, vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető. Innovatív, de populáris ételeket vártak a szakácsoktól, és elvárták, hogy a fogások a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, illetve a regionális hazai alapanyagok megjelenése, ezért kötelezően használandó elem volt a sertéshús, a vaj, valamint egy bármely Magyarországról származó öko, vagy hazai védjegyes termék.

Az ételekről a versenyszabályzat szerint még nem beszélhetnek a csapatok. Miseta Zoltán, a Blöff Bisztró étteremvezetője elmondta, most egy nagyon húzós időszak következik az étterem életében, hiszen a versenyre munkaidőn túl, szabadidőben, illetve szabadnapokon kell készülniük, közben pedig az étteremben is helyt kell állniuk.

– Bő egy hónapunk van a döntőig, és az elődöntőben tapasztaltak alapján mindkét csapat úgy látja, hogy nem szabad hátradőlni, nagyon sokat kell gyakorolni, sőt, azt már most tudjuk, hogy másképp fog kinézni az ételünk, mint az elődöntőben. A receptúrán már változtatni nem tudunk, az étel kinézetén, valamint a tálalási módokon viszont van lehetőség némi módosításra – mondta. A zsűri egyébként most először osztotta meg, és tette nyilvánossá a csapatok elődöntőben szerzett pontszámát, és egyeztettek is a versenyzőkkel arról, hogy adott esetben mi a kifogásolt elem, min érdemes változtatni.

Tavaly is sikerrel szerepeltek

Miseta Zoltán (kísérőként vagy versenyzőként) immár negyedszerre vesz részt a Magyarország étele versenyen. Tavalyi csapattársával készített étele aranyérmes minősítést kapott a pontszámok alapján, mellyel a harmadik helyezést érték el. Akkor egy rántott húsos gulyást készítettek: rétegzett szürkemarhát a saját májával, füstölt kápia paprikával, és bébispenóttal töltöttek, majd az egészet rusztikus morzsába panírozták. A kisütött húst pedig lecsós gulyás raguval tálalták. Az idei ételekről csak a döntő után árulhatnak el részleteket. A megmérettetésre március 18-án kerül sor, amelyhez vendégeiktől is várják a pozitív energiát, és mint fogalmazták: „Bár az ételeket mi álmodtuk meg, de sokat köszönhetünk nektek is!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában