Nem panaszkodhatnak a városvezetők

2023.02.01. 19:50

Több mint negyedmilliárdos vagyont vallott be Péterffy Attila

Egy mecseki villát, egy újonnan vásárolt pécsi lakást, rengeteg aranyat, aranyrészvényt, valamint különböző tőzsdei papírokat, állampapírokat vallott be Pécs polgármestere, Péterffy Attila , aki évente bruttó 18 millió forintos közpénzt is keres - ez derült ki a legfrissebb vagyonnyilatkozatból. A helyettesei sem szerénykedhetnek.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Az önkormányzati képviselőknek, tisztségviselőknek is január 31-ig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatukat, amit a politikusok többsége úgy teljesített, hogy az önkormányzat honlapjára is felkerült a dokumentum. 

Péterffy: „Van pénzem!"

Péterffy Attila pécsi polgármester anyagából kiderül, hogy még mindig megvan a 2019-ben vásárolt mecseki villája. Az ingatlan területe több mint ezer négyzetméter, de ház méreteit nem adta meg a városvezető. Információink szerint a Cseralja dűlőben lévő telken egy 250-300 négyzetméteres otthon található, amit négy éve nagyjából 90 millió forintért hirdettek meg, aminek az ára ma úgy 150-200 millió is lehet. 

Péterffy ugyanakkor eladta azt a társasházi lakását is, ahova a korábbi lakcímét jegyezték be a Vörösbegy dűlőben, helyette tavaly nyáron vásárolt egy 47 négyzetméteres lakást.

Aranyember

A polgármesternek több mint három kilogramm aranytömbje van, aranytáblából 150 grammot, aranylapkából pedig 20 grammot vásárolt 2012-ben. Az internetes portálok szerint egy 1 kilogramm arany ára 20 millió forint körül alakul, így megközelítőleg 60-70 milliós bevallott vagyona lehet csak aranyban. 

Különböző aranyszárny kötvényekben van még nagyjából úgy 22 millió forintja és közel 18 ezer eurója készpénzben – ez tavaly is ennyi volt –, ami több mint 7  millió forintnak felel meg. 

A banki tartozása egy esztendő alatt közel 3 millióval lett kevesebb, jelenleg 42 millió forint. A korábbi 1,7 milliós pénzintézetekkel szembeni számlakövetelése 8 millióra emelkedett. 

Állampapírokban, részvényekben, értékpapírokban nagyjából 70 millió forintja van, bár ez függ a dollár, az euró és a svájci frank árfolyamától is.

A pécsiek fizetik az autózását

Az MSZP-DK-s támogatottságú városvezető egy közelmúltban tartott közgyűlésen nem véletlenül jelentette ki, hogy „van pénzem".  Ennek ellenére azért az önkormányzat továbbra is évente legalább négymillió forintot költ arra, hogy a polgármester autózzon, a kocsit még magáncélú használatra is elkérte, így értelemszerűen nincs szüksége saját autóra. A pécsiek úgy fizetik ezt számára, hogy a havi fizetése bruttó 1,5 millió forint.

Több százmillióra becsülhető a vagyona

Két, összesen 180 négyzetméteres apartmanja van Zadartól nem messze Ruzsa Csaba alpolgármesternek, amiket felerészben birtokol 2007 óta. Birtokol még egy 1580 négyzetméteres pécsi telken épült, 288 négyzetméteres, garázzsal is rendelkező családi házat. Ezeknek az értéke egyenként 100-150 millió forint is lehet, de van még egy 1000 négyzetméteres fővárosi telken lévő, 84 négyzetméteres társasházi otthona is két garázzsal – ez utóbbinak a felét birtokolja –, továbbá egy 100 négyzetméteres budapesti társasházi lakásban is meghúzhatja magát. Ezek értéke az ingatlanpiacon szintén összesen bőven elérhetik a 150 millió forintot. Ezekhez képest mindössze jelképes, hogy egy bükkfürdői 6800 négyzetméteres telek huszonheted része az övé, illetve egy 120 négyzetméteres balatonmáriafürdői negyede. Továbbra is a 2010-ben vásárolt A4-es Audival és a 2019-től bérelt A6-os Audival autózik. 

Egy kft. 70 százalékos tulajdonosa, kétmillió forintnyi készpénzzel rendelkezik, a korábbi 900 eurója helyett már 11 200 eurója van. Értékpapírban, részvényben, nyugdíjbiztosításként egy éve még 27 millió forintja volt, ez most nagyjából 24 millió forintra csökkent. (Érdekesség, hogy  gazdasági területért felelős alpolgármester korábban még csak ennek töredékét közölte, csak 3,7 millió forintot vallott be.) 

Egy Zsolnay étkészletet, valamint egy nagy értékű festményt is szerepeltetett a vagyonbevallásban.

Havonta kétmilliós jövedelem

Az alpolgármesteri fizetése egy év alatt havi 300 ezerrel nőtt és bruttó 1,42 millióra emelkedett, de a PTE-nél is közel 30 százalékos béremelésnek örülhetett, hiszen 275 ezer forintot kap havonta az egyébként a modellváltás miatt a balosok által támadott intézménytől. A városi tőkealapot kezelő Focus Ventures Zrt.-től is kap havonta bruttó 200 ezer forintot. Számlakövetelése 3,9 millióra emelkedett. 

Nincs új Skodája, de azzal jár

Az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármesternek két erdős­mecskei ingatlan – egy 1360 négyzetméteres telken lévő 80 négyzetméteres lakóház, valamint egy 740 négyzetméteres területen lévő 70 négyzetméteres ház – fele van a birtokában. Állítása szerint csak egy 2008-ban vett Renault-ja van, ennek ellenére egy meglehetősen új, nagyértékű – tehát más birtokában lévő – Skodával lehet látni közlekedni, és a polgármesteri hivatal politikusi VIP-parkolójában is ez az autó áll városházi engedéllyel az ablakában. 

Egy betéti társaság kültagja, és a szintén megemelt, jelenleg 1,35 milliós  havi bruttó fizetése ellenére hárommillióval tartozik magánszemélyeknek.

A vagyonnyilatkozatban erről ugyan nem kellett vallania, de esetében más érdekesség van. Mint megírtuk, egy MSZP-től 14 milliót kapó vállalkozás kültagjaként megnevezett személy – a Polgármesteri Hivatalban dolgozó személyzeti csoportvezető – lakcíme megegyezik Nyőgérijével, aki információink szerint közvetlen hozzátartozója.

Lakást kapott ajándékba

A DK-s Zag Gábor alpolgármester vagyonbevallása szerint és a valóságban is egy régebbi Renault-val közlekedik. Ő tavaly egy komlói 77 négyzetméteres lakást, valamint egy nagyobb közös garázs 20 négyzetméteres részét kapta ajándékba valakitől. 

A 2,2 milliós megtakarításai érdemben nem változtak,  pénzintézeti számlakövetelése viszont 3,5 millióval nőtt és 10 millióra emelkedett. Az ő fizetése is nagyjából 300 ezerrel lett több, alpolgármesterként 1,35 millió a havi bruttó bevétele.  

Ő sem vált meg az egyetemi állásától, azt csupán szünetelteti. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!