Költségvetési csalást követtek el

2023.02.02. 17:10

Fiktív számlák nyomában: orvosok és cégvezetők a célkeresztben (videó)

Zs. J.

Forrás: police.hu

Orvosokat, asszisztenseket, cégvezetőket tartóztattak le a rendőrök egy országos razzia során, köztük Baranyában is. Az úgynevezett gyógyászati segédeszköz-maffiára első körben tavaly év végén csaptak le. Mint akkor közölték, a bűnszervezett mögött két cég, azok vezetői, illetve alkalmazottai, valamint két ortopéd orvos és két asszisztens állt. A költségvetési csalást úgy követték el, hogy olyan gyógyászati segédeszközök után járó összegeket igényeltek vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, amik mögött fiktív adatok szerepeltek.

A bűnszervezet a rendőrség közlése szerint úgy működött, hogy a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői ellenszolgáltatásért cserébe megszerezték olyan emberek adatait, akik idősekről, illetve fogyatékosokról gondoskodó otthonok lakói voltak, ebben általában az intézmények személyzete volt a segítségükre. A cégekkel kapcsolatban álló ortopéd orvosok ezen személyek nevére állították ki a vényt, a termékeket legyártották, és a gyógyászati segédeszköz után járó támogatási összeget megigényelték a NEAK-tól.

Idén január 31-én az ország több pontján az üggyel kapcsolatban újabb gyanúsítottakat tartóztatott le a rendőrség. A videóban két baranyai helyszín jelenik meg, ahol a Mecsek Közterületi Alosztály akciózik. Az első felvételen az látszik, amint egy baranyai egészségügyi központban, vagy kórházban bilincseltek meg két egészségügyi dolgozót, míg a második jelenetben egy férfit kísérnek be a rendőrök a rendőrségi épületbe.

A két országos razzia során  közel négyszáz rendőr vett részt, jelenleg 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában