Egyre súlyosabb helyzetben a város

2023.02.03. 07:01

Az ellenzék szerint nem kell négy városvezető Pécsnek

A 2023-as költségvetési rendelethez kért be javaslatokat a választáson meg sem választott, külsős alpolgármester Ruzsa Csaba azt követően, hogy múlt héten bemutatta az MSZP-DK-s irányítású önkormányzat elképzeléseit. A Fidesz nyolc fő témakörben kérte többek között a felesleges alpolgármesteri poszt és látszatpozíciók megszüntetést, a prémiumok leállítását.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Egyre súlyosabb helyzetbe kerülhet Pécs a 2023-as esztendő végére, hogyha az MSZP-DK-s városvezetés továbbra sem áll le azokkal az intézkedésekkel, amelyek miatt a nemzeti oldal szerint csőd szélére kormányozták a várost. A baloldali városvezetők néhány nappal ezelőtt tartottak egy beszámolót az városházi jobb- és baloldali ellenzéknek az általuk elképzelt idei költségvetés tervezetéről, amelyet követően február 2-ig várták a javaslatiakat. 

Barkóczi Csaba a költségvetési és gazdasági bizottság fideszes tagja pedig a megadott határidőig részletesen összefoglalta, hogy milyen irányt kellene ahhoz a pécsi önkormányzatnak vennie, hogy a súlyos pénzügyi krízist idén elkerülhesse.

Mint azt a lapunkhoz is eljuttatott javaslatcsomagban megfogalmazta, sort kell keríteni a cégvezetői prémiumkifizetések befagyasztására a vezetői szerződések módosításával, valamint a „polgármester haverjai indokolatlan szerződéseinek felbontására, a látszatpozíciók megszüntetésére". Ez utóbbiak kapcsán az ügyvédi, biztosi, tanácsadói szerződésekre sokaságára utalt.

A jobboldali politikus a külsős, tehát a választáson meg sem választott, de a pécsiek által fizetett, testületen kívülről beemelt alpolgármesteri pozíció megszüntetését, vagy társadalmi megbízatású, díjazás nélküli alpolgármesterré minősítését kezdeményezte. 

Azt is javasolja, hogy a bölcsődei és óvodai térítési díjakat szüntessék meg, valamint a nagycsaládosok építményadóját töröljék el. Szintén kérte a házasságkötés ingyenessé tételét a külsős helyszíneken és hivatali időn kívül történő szertartások esetében is.

Az egyik legfontosabb célkitűzésként az újabb EIB-hitelfelvételek leállítását és „a város öncélú és határtalan eladósításának befejezését" javasolta. 

Mint ismert, az MSZP-DK-Jobbik-LMP-Momentum alkotta városvezetői társulás eddig több mint 10 milliárdos hitelt vett fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában