Pécsi városháza

2023.02.03. 19:50

Vagyonnyilatkozatok a vesztegetési botrány árnyékában

Vannak, akik még mellékesben is kapnak pénzt – információink szerint – szocialistáktól, s van akinek több mint félmilliós havi bevétele mellett szinte semmilyen megtakarítása nincs. A baloldali önkormányzat mélyen hallgat erről, de az idei vagyonnyilatkozatokat a vesztegetési botrány árnyékában nyújtották be a képviselők.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Nehéz megítélni, hogy a képviselők mennyire vehetik komolyan a vagyonbevallásokat, hiszen mindig kibuknak olyan érdekességek, amelyek kapcsán az emberekben felmerülnek kétségek. Ilyen például az, hogy a népjóléti bizottság jobbikos elnökének, Fogarasi Gábornak nincs semmilyen vagyona egy 15 éves autón kívül, holott legalább bruttó félmillió forintot keres, és a bevallása alapján nincsenek olyan személyek – gyermekek –, akiket el kellene tartania. 

Fogarasi neve egyébként azt követően került be jobban a köztudatba a Lánc utcai lakótömb botrányos kiürítésén kívül, hogy kiderült, éppen az ő hatásköre alá tartozó lakásgazdálkodási területen indított nyomozást a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása miatt tavaly. 

A Jobbikon belül másnak sincs szinte semmije, hiszen Fogarasi párttársának, Fürj Csabának is csak egy 2008-as gépjárműve van elmondása szerint, minden más rubrika üres az általa leadott dokumentumban. (Fürj egyébként az elmúlt egy évben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több DK-s mellett tavaly puszta kézzel próbálta elvenni a jobbik volt elnöke ellen demonstráló romáktól a plakátjaikat.)

Autók terén fordított eset Ágoston Andreáé: a pécsi polgármester, Péterffy Attilát is sorai között tudó Öt-torony frakció vezetője ugyanis úgy fizet gépjárműlízinget, hogy papíron nincs autója – bár tavaly még volt –, és az aranyhegyi utakon őt is új autóban lehet látni már egy ideje.

Ágoston Andrea a tekintetben sem teljesen bontotta ki a valóság minden lényeges árnyalatát, hogy csupán annyit közölt a bevallásában, „ország­gyűlési képviselői asszisztenseként” 340 ezer forintos jövedelmet kap, hiszen úgy tudjuk, hogy az MSZP-s Tóth Bertalan mellett dolgozik.

De ezzel nem lehet egyedül, hiszen a felmérések szerint a néhány százalékos támogatottságúra zsugorodott MSZP pécsi erőssége, Csaba István szintén a szocialista parlamenti képviselő mellett teljesít asszisztensi szolgálatot, ő azonban már 400 ezer forintos havi pénzt kap a képviselői fizetésén felül – bár ő sem nevezte meg, hogy kitől jön pontosan a pénz.

Bár 2020–21-ben két üzletfelét is megvásárolta Auth István DK-s politikus, a saját cégétől mindössze bruttó 27 ezer forintos havi jövedelmet kap – ez szerepel a vagyonbevallásában. Annak ellenére van ez így, hogy a cégének az árbevétele 2021-ben 26,7 millió forint volt. A politikus esetében ez pedig már évek óta tartó állapot, de mivel tanácsnok is a városházán, így a saját maguknak idejében megszavazott béremelésnek köszönhetően közpénzből is kaphat bruttó 440 ezer forintot.

Ehhez képest sokkal inkább hihető Bognár Szilviának, a baloldali Tiszta Kezek Frakció vezetőjének a bevallása, akit az MSZP–DK-s városirányítók botrányos körülmények között tettek ki az alpolgármesteri székből. A politikus ugyanis nemcsak a képviselősége előtt tulajdonába került ingatlanokról számolt be, hanem arról is, hogy egy fővárosi magáncégnél talált tavaly munkát bruttó 550 ezer forintos havi jövedelemért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában