A Siklósi Várat sem kímélte az időjárás

2023.02.07. 07:12

A Harkányi Gyógyfürdő területén tizenhárom fát csavart ki az orkánerejű szél

Zs. K.

Forrás: Siklósi Önkormányzat

A dél-baranyai térség kiemelt turisztikai célpontjait – a Harkányi Gyógyfürdőt és a Siklósi Várat – sem kímélte a szombati időjárás, mindkettőben jelentős károkat okozott a vihar. A Harkányi Gyógyfürdő 1. számú épületének tetejét kezdte meg az erős szél, melynek darabjai a 1-es és a 2-es számú, tehát a két kültéri gyógymedencébe hullottak. 

Marosi-Melles András, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a vendégek biztonsága érdekében szombaton lezárták mindkét gyógymedencét, a viharos szél hol a tető szélébe, a zsindelybe kapott bele és szórta szét a darabokat, hol pedig a deszkákat is megbontotta. Vasárnap és hétfőn csak a 2-es kinti medence üzemelt, de mivel folyamatos a kárelhárítás, a fürdőigazgató bízik benne, hogy keddre minden medence a vendégek rendelkezésére áll majd. 

A városban közel 50 fa dőlt ki, csak a fürdő területén 13-at csavart ki a szél, főként örökzöldeket. Ezen kívül a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. fóliasátrait is tönkretette a vihar. A cég 15 munkatársa a hétvégén folyamatosan dolgozott a kárelhárításon. 

A Siklósi Vár teteje is megsérült, ezen kívül üvegeket tört össze, hordókat borított fel a vihar. Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta, előrelátóan szombatra bezártak, és mivel a károk nagy részét hamar elhárították, vasárnap reggelre látogathatóvá tették a várat, de még hétfőn is folynak a javítási munkálatok. Az anyagi kár eléri a milliós nagyságrendet. 

Forrás: Siklósi Vár

Siklós területén több nagy fát döntött ki a szél, a bíróság épülete előtti fenyő az úttestre dőlt, akadályozva a forgalmat, ezen kívül a Gyűdi úton kidőlő fa egy zsákutcát zárt el a forgalom elől, és Máriagyűdön is hasonló közlekedési akadályt okozott egy kidőlt fa. Hirdi Attila városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta, Siklósi Városgondnokság munkatársai viszonylag hamar megszüntették a forgalmi akadályt, mintegy 15-en dolgoztak szombaton és vasárnap a közterületeken, a kárelhárítás jelentős részét elvégezték, de még a hét elejére is maradt feladat. 

Forrás: Siklósi Önkormányzat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!